„Profesorul de vioară” – un film necesar pentru Brazilia
https://www.ziarulmetropolis.ro/profesorul-de-vioara-un-film-necesar-pentru-brazilia/

„Profesorul de vioară” – povestea violonistului forţat de împrejurări să predea muzică unor tineri din Heliopolis, cea mai mare şi mai periculoasă favelă din Sao Paolo – poate fi văzut, de astăzi, în cinematografele din România. Filmul lui Sergio Machado este inspirat de povestea reală a Institutului Baccarelli, unul dintre cele mai de success proiecte de incluziune socială din Brazilia, iniţiat în anul 1996.

Un articol de Petre Ivan|19 august 2016

„Când am început să lucrăm la scenariu, am făcut tot posibilul să intrăm cât mai adânc in istoria din spatele institutului. Co-scenarista Marta Nehring s-a mutat pentru un timp în Heliopolis pentru a înțelege cum se trăiește acolo. Iar eu m-am înscris la cursuri de violoncel în cadrul Institutului. Ne-a fost însă clar tuturor că un singur film nu va putea arăta imensitatea proiectului care a adus educație muzicală pentru milioane de adolescenți cu poziție socială vulnerabilă”, povestește Sergio Machado, regizorul filmului „Profesorul de vioară”

Profesorul de vioară pune în discuție problemele Braziliei, însă o face cu generozitate și speranță.

Problemele noastre sunt foarte serioase, dar nu insurmontabile. Mi-a plăcut ideea de a vorbi despre oamenii care, în loc să își facă vacanța la Miami, muncesc să rezolve din greutățile țării. – Sergio Machado

Filmul a câștigat premiul publicului la Festivalul Internațional de Film Sao Paolo și a fost filmul de închidere la cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film Locarno.

„Profesorul de vioară”  este distribuit în România de Transilvania Film.

Foto: Profesorul de vioară – facebook.com/TransilvaniaFilm

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.