Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/programe-speciale-in-memoriam-carmen-stanescu/

Actriţa Carmen Stănescu a murit la vârsta de 92 de ani. Canalele TVR difuzează, în această perioadă, programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu.

Un articol de Petre Ivan|13 aprilie 2018

Carmen Stănescu s-a născut în Bucureşti, pe 29 iulie 1925. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Marioara Voiculescu.

A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna din „Fraţii Karamazov”. A interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi a altor teatre. A jucat comedie, dramă şi tragedie cu aceeaşi forţă artistică.

S-a lansat în film cu rolul din „Doi vecini”, după Tudor Arghezi, în regia lui Geo Saizescu, în 1958. Au urmat „Telegrame”, după I. L. Caragiale, în regia lui Aurel Miheleş (1959) și „Bădăranii”, după Carlo Goldoni, în regia Sică Alexandrescu şi Gheorghe Naghi, în 1960. Rolurile din „Fraţii Jderi”, „Muschetarul român” şi „Războiul de Independenţă” (serial TV în regia lui Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, 1977) îi aduc celebritatea şi în cinematografie.

A făcut carieră şi în televiziune, alături de Mişu Fotino, care i-a fost partener în multe emisiuni de divertisment. În 2003 a lansat cartea autobiografică „Destăinuiri”.

Carmen Stănescu a fost distinsă cu Ordinul „Meritul Cultural” clasa a III-a (1967), pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice.

Societar de onoare al Teatrului Naţional I. L. Caragiale din anul 2001, în 2000 a fost decorată cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer.

Programe speciale IN MEMORIAM Carmen Stănescu

Micul infern

 

TVR 3

vineri, 13 aprilie, ora 21.00, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național București

Traducere: Anda Boldur; În distribuție: Carmen Stănescu, Adrian Pintea, Aimee Iacobescu, Răzvan Ionescu; Ilustratia  muzicală: Jean Adamaschi; Scenografia decor: Virgil Crețulescu; Scenografie costume: Diana Ioan; Imaginea: Beatrice Drugă; Redactor: Michaela Macovei; Adaptarea și regia TV: Silviu Jicman; Regia: Mihai Manolescu

TVR 2

vineri, 13  aprilie, ora 8.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

sâmbătă, 14  aprilie, ora 11.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

duminică, 15 aprilie, ora 13.10, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la 00.20)

Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR Internaţional

vineri, 13  aprilie, ora 13.00, Confesiuni, In memoriam Carmen Stănescu

Prezintă: Iuliana Marciuc  Producător: Liana Săndulescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.20,  Antidot la uitare, In memoriam Carmen Stănescu

vineri, 13  aprilie, ora 18.50, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

Realizator şi producător: Cecilia Melinescu

vineri, 13  aprilie, ora 22.50, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu  Teatrul Național Bucureşti

duminică, 15 aprilie, ora 23.00, Premiera – un film din 1976  Regia: Mihai Constantinescu; Cu: Carmen Stănescu, Radu Beligan, Toma Caragiu; Redactor Liana Damian

TVR MOLDOVA

joi, 12 aprilie, ora 22.30, MENAJERIA DE STICLĂ de Tennessee Williams, spectacol realizat in colaborare cu Teatrul Național București

vineri, 13 aprilie, ora 11.00, Discover România, In memoriam Carmen Stănescu

sâmbătă, 14 aprilie ora 22.00, Premiera – un film din 1976 (cu reluare la ora 02.00)

Foto: Carmen Stănescu – facebook

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

22
/12
/13

Scriitorul Ned Vizzini era autorul unor romane de succes, printre care şi "It's Kind of a Funny Story". Acest volum, apărut în anul 2006, ce descrie aventurile unui adolescent care se luptă cu depresia, a fost adaptat şi într-un film produs la Hollywood.

21
/12
/13

Un spectacol de teatru inspirat din cărţile care alcătuiesc franciza literară "Harry Potter", scrise de J.K. Rowling, va avea premiera pe West End, la Londra, peste doi ani.

21
/12
/13

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt", în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.

21
/12
/13

"The Hunt" şi "La grande bellezza" se numără printre cele nouă lungmetraje care au fost incluse pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Pozitia copilului nu se regăsește pe această selectă listă.

20
/12
/13

Un serial de televiziune despre apariţia Twitter, una dintre cele mai populare platforme de socializare, va fi realizat de compania americană Lionsgate TV, după adaptarea cărţii "Hatching Twitter: A True Story of Money, Power, Friendship and Betrayal", de Nick Bilton.

20
/12
/13

Regizorul danez Lars von Trier va prezenta, în afara competiţiei, o versiune lungă, inedită, a noului său lungmetraj Nymphomaniac: Volume 1, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

20
/12
/13

Mandragora Movies anunţă începerea perioadei de înscriere pentru cursurile de actorie organizate împreună cu studioul de actorie din Los Angeles. Cursurile, ajunse la a treia serie de cursanti in Bucuresti, au la bază metoda Ivanei Chubbuck.

18
/12
/13

Studiourile Disney vor produce un film despre viaţa şi cariera celebrului sprinter american de culoare Jesse Owens, câştigător a patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Berlin din 1936, în faţa unui Führer furios să îşi vadă astfel discreditată teoria despre superioritatea rasei ariene.

18
/12
/13

Plasat în anii ‘50, Domnisoara populara spune povestea unei fete din provincie care, odată ajunsă la oraş, obţine primul ei job unde se dovedeşte a fi o secretară lamentabilă. Cu toate astea, în scurt timp, ea devine cea mai rapidă dactilografă din oraş. Ba chiar din ţară şi apoi din lume!

18
/12
/13

Marele premiu al ediției din acest an a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF i-a fost acordat regizorului american Ben Russell, pentru filmul “River Rites”. Premiul pentru cea mai bună regie a revenit regizorului portughez João Rui Guerra da Mata pentru “As the Flames Rose”.

18
/12
/13

TV & Film Academy by Ruxandra Ion, cea mai complexă şcoală de talente existent în România şi care îşi va deschide porţile pentru cursanţii ei pe 3 februarie 2014, aduce un omagiu regretatului maestru Gheorghe Dinica.

18
/12
/13

Este pentru prima dată când patru actori de Oscar joacă împreună pe marile ecrane, Robert De Niro, Michael Douglas, Kevin Kline și Morgan Freeman iau cu asalt cinematografele de vineri, 20 decembrie, când se vor pregăti pentru petrecerea vieții lor, în comedia Burlaci întârziaţi.