Programul educațional De Trei Ori debutează în trei școli bucureștene
https://www.ziarulmetropolis.ro/programul-educational-de-trei-ori-debuteaza-in-trei-scoli-bucurestene/

Asociaţia Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediţie a programului educaţional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaştere prin scris, care se va desfăşura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a şi a VII-a din trei şcoli bucureştene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 şi Școala Gimnazială “Sfinţii Constantin şi Elena”.

Un articol de Liliana Matei|22 octombrie 2020

Programul educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) implementează un proces prin care scrisul este abordat din trei perspective diferite, plecând de la un numitor comun: autorul. Pe parcursul atelierelor, elevii vor fi familiarizați cu scrierea creativă, scrierea dramatică și scenaristica. Pornind de la propriile lor trăiri, gânduri, sau experiențe, ei vor ajunge, sub ghidajul trainerilor, să le transpună pe hârtie în formele caracteristice fiecărui tip de scriitură în parte.

Trainerii primei ediții sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică). Astfel, de-a lungul celor trei săptămâni de discuții și întâlniri, elevii vor experimenta, atât prin teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut: literatură, monolog, scenariu de film.

“Ideea atelierelor a fost generată de o lipsă personală atunci când aveam vârsta participanților noștri. Când aveam 10 ani am scris prima mea carte. Adică un caiet A4 pe care mă încăpățânam să îl consider a fi un viitor roman. Cred că ar fi fost excelent să am atunci genul ăsta de discuții, de ghidaj spre scris, spre moduri diferite de a aborda scrisul.  Pentru copiii participanți întâlnirea cu un text dramatic sau cu un scenariu de film e o premieră absolută. Fascinantă. Energia lor și plăcerea cu care se aruncă în exercițiile pe care le lucrăm și în dialogul creat pe baza textelor lor îmi dau de înțeles că trebuie să fie prima ediție dintr-un lung șir de ediții viitoare.“, povestește Oana Răsuceanu, trainer și inițiator al programului.

Prima ediție a atelierelor se va finaliza cu un spectacol lectură creat pe baza textelor scrise de elevi în cadrul atelierelor. Spectacolul va fi transmis în varianta live streaming pe platforma online a UNTEATRU – cinematic.unteatru.ro.

Textele rezultate în cadrul atelierelor De Trei Ori vor fi publicate într-un volum electronic de către editura online Liternet.ro, putând fi accesate de publicul larg.

De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) este un proiect organizat de Asociația Culturală Control N și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finațării.

***

Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film) cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative.

19
/08
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti vă propune o modalitate inedită de petrecere a sfârșitului de săptămână și vă invită la cea de-a doua ediție a proiectului Biblioteca de weekend, duminică, 22 august 2021, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu”, strada Tache Ionescu nr. 4.

15
/08
/21

A fost odată ca niciodată un pod. Undeva, pe continentul nostru zbuciumat, unde oamenii ar fi trăit nezbuciumați, dacă i-ar fi lăsat sufletele lor de oameni.

01
/08
/21

Cafenelele din Paris, Tirana și Moscova, ca niște simboluri ale orașelor, surprinse de scriitorul albanez Ismail Kadare, în fascinantul volum de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Humanitas Fiction, 2021, traducere din albaneză și note de Marius Dobrescu).

19
/07
/21

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) cu sprijinul Direcţiei Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti a pregătit un nou proiect dedicat copiilor care îşi petrec vacanţa de vară în Capitală.