Programul Zilelor Filmului German, ediția a X-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/programul-zilelor-filmului-german-editia-a-x-a/

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediţie a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecţia filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediţiei jubiliare, cu o peliculă de excepţie: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an şi răsplătit cu Ursul de Argint.

Un articol de Liliana Matei|9 octombrie 2015

Cea din urmă proiecție – „B-Movie” – un eseu dedicat avangardei vest-berlineze a anilor ’80 – va avea loc în Club Control, pe 22 octombrie, în prezența lui Mark Reeder, scenaristul și totodată protagonistul filmului; proiecția va fi urmată de un concert Future Nuggets şi Loved by Ghosts.

Programul ediției din acest an include 12 lungmetraje, pelicule care vin să ofere o perspectivă amplă asupra celor mai bune producții cinematografice germane de astăzi, într-o selecție semnată de criticul de film Andrei Rus.

PROGRAMUL COMPLET / ZFGX:

Vineri, 16 octombrie, ora 19:00 – Deschiderea Zilelor Filmului German, ediția a X-a, 2015

Victoria (2015, 140‘), R: Sebastian Schipper
„Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, este considerat surpriza germană a Berlinalelor din acest an. Într-un singur cadru lung, Schipper construiește o dramă a marginalizării sociale, care ne introduce în viața de noapte a Berlinului. „Victoria” a fost recompensat cu șase premii Deutscher Filmpreis în 2015, printre care: premiul pentru cel mai bun lungmetraj, premiul cea mai bună regie, premiile pentru rolurile principale, feminin și masculin, precum și Ursul de argint, pentru imagine.

Sâmbătă, 17 octombrie, ora 18:00

Who Am I – Nici un sistem nu e sigur / Who am I – Kein System ist sicher (2014, 105‘), R: Baran bo Odar
Un film extrem de actual, despre singurătate și refugiul pe internet, o comedie absurdă despre „regulile” lumii 2.0.., recompensat în 2015 cu Premiul pentru regie Bayerischer Filmpreis și șase nominalizări la Deutscher Filmpreis.

Sâmbătă, 17 octombrie, ora 20:00

Era canibalilor / Zeit der Kannibalen (2014, 93‘), R: Johannes Naber
Închisoare de lux sau viață de corporatist, viață ajustată în numele eficienței – „Era canibalilor” vorbește despre lumea lăuntrică a trei consilieri de afaceri, care deschid și închid bussinesuri locale în toată lumea, pentru un concern internațional, singurele lor scopuri în viață fiind cariera și profitul adus firmei. Filmul a fost lansat la Berlinala din 2014. La Deutscher Filmpreis 2015, a primit Premiul pentru cel mai bun scenariu și Lola de bronz la categoria cel mai bun lungmetraj.

Duminică, 18 octombrie, ora 18:00

Heimat. Cealaltă patrie – cronica unei viziuni / Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht (2013, 230‘), R: Edgar Reitz / (cu pauză de 15 minute între cele două părți)
Cu trilogia HEIMAT, o cronică neromanțată a vieții simple în secolul 20, regizorul Edgar Reitz a scris o filă din istoria cinematografiei germane. „Heimat. Cealaltă patrie – cronica unei viziuni” pune în discuție emigrația în Brazilia, de la mijlocul secolului al XIX-lea, a multor locuitori din regiunea Hunsrück, din cauza foametei, a sărăciei și a despotismului. „Die andere Heimat” a fost deja prezentat în cadrul multor festivaluri internaționale de film, intrând inclusiv în selecția celei de-a 27 ediții a European Film Awards, în 2014.

Luni, 19 octombrie, ora 18:00

Le beau danger (2014, 100‘), R: René Frölke
Proiectat în 2014 la Berlinală, filmul i-a fost dedicat lui Norman Manea, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani – o întâlnire inedită cu marele scriitor român prin intermediul creaţiei unuia dintre documentariştii cei mai cunoscuţi aparținând noii generaţii de cineaşti germani.

Luni, 19 octombrie, ora 20:30

Cinema – O afacere publică / Cinema: A Public Affair (2015, 100’), R: Tatiana Brandrup
Filmul reconstruiește evenimentele din vara anului 2014, atunci când Kleiman – istoricul rus de film şi curatorul legendarei Arhive Eisenstein, fost director al muzeului cinematografic „Musey Kino” din Moscova – a fost demis în mod scandalos. Filmul despre Naum Kleiman a participat la Berlinala din 2015.

Marți, 20 octombrie, ora 18:00

Jack (2014, 102‘), R: Edward Berger
„Jack” este un film despre devenirea unui băiat nevoit să-și asume prea devreme responsabilități de adult. Pelicula ne prezintă totodată o vedere panoramică a Berlinului: bulevarde și supermarketuri, cluburi de noapte, baruri și parcuri și, nu în ultimul rând, fața dezolantă a zonelor de periferie. Filmul a câștigat Lola de argint pentru cel mai bun film, în cadrul Deutscher Filmpreis 2015.

Marți, 20 octombrie, ora 20:00

Dragoste periculoasă / Härte (Tough Love) (2015, 89‘), R: Rosa von Praunheim
Rosa von Praunheim este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai filmului german postmodern, fiind unul dintre fondatorii mișcării politice pentru drepturile homosexualilor și lesbienelor în RFG. Filmul îl are drept personaj central pe campionul la karate Andreas Marquardt, unul dintre cei mai periculoși proxeneți din Berlin, condamnat la 40 și ceva de ani la închisoare, loc în care ajunge să se confeseze unui terapeut. Într-o alternare de interviuri și secvențe din biografia lui Andreas Marquardt repuse în scenă, Rosa von Praunheim descrie felul în care umilința și frica se transformă în dispreț, ură de sine și brutalitate. Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2015, secțiunea „Panorama Special”, în cadrul căreia a obținut locul al III-lea.

Miercuri, 21 octombrie, ora 18:00

Basm proletar de iarnă / Ein proletarisches Wintermärchen (2014, 64‘), R: Julian Radlmaier
Filmul – povestea a trei georgieni sunt aduși să facă curățenie într-un castel din Berlin, în pregătirea unui vernisaj – este o farsă politică, un show satiric al clișeelor ideologice de ieri și de azi. Basm proletar de iarnă a avut premiera internațională cu succes în cadrul Festivalui de film de la Rotterdam, în 2014, poziționându-l pe Julian Radlmaier în rândul celor mai promițători tineri realizatori de film germani.

Miercuri, 21 octombrie, ora 20:00

Victoria (2015, 140‘), R: Sebastian Schipper

Joi, 22 octombrie, ora 18:00

Solo Sunny (1978-80, 104‘), R: Konrad Wolf
Considerat unul dintre filmele-cult ale RDG-ului, „Solo Sunny” prezintă viața cântăreței pop cu același nume (Renate Krößner), un personaj marginal, din punctul de vedere al sistemului, care își primește în final recunoașterea meritată. Filmul a fost răsplătit la Berlinala din 1981 cu Premiul criticii, iar Renate Krößner, cu Ursul de argint. De asemenea, a obținut Placheta de aur la Festivalul de film de la Chicago și a fost prezentat la Festivalul național de film de la Karl-Marx-Stadt (azi Chemnitz).

Joi, 22 octombrie, ora 20:00

Pe când visam / Als wir träumten (2015, 117’), R: Andreas Dresen
Filmul este bazat pe romanul omonim al lui Clemens Meyer, pe care Andreas Dresen îl transpune expresiv pe peliculă în povestea a cinci prieteni, surprinși din momentul adolescenței în RDG și până spre maturizare, într-o Germanie reunificată. Filmul a fost inclus în competiția pentru ediția cu numărul 65, de acest an, a Berlinalelor.

Joi 22 octombrie, ora 21:00, Club Control

B-Movie: Lust and Sound in West-Berlin (1979-1989) / (2015, 92’), R: Jorg A. Hoppe, Klaus Maeck, Heiko Lange
„B-Movie” este un film-eseu, un colaj unic, plin de culoare, de materiale video și audio, care combină documentarul cu lungmetrajul. Muzică, artă și haos, în tumultuosul Berlin de Vest al anilor ’80, un film care e reprezentativ nu doar din perspectiva unei biografii individuale, ci pentru întreaga dezvoltare a scenei pop a anilor ’80, până la techno. Filmul este compus atât din materiale datând din anii ’70-’80, cât și din scene filmate în zilele noastre cu protagonistul Mark Reeder, care povestește și retrăiește în același timp.

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.