Proiecte de educație derulate cu succes, în centrele sociale ieșene
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiecte-de-educatie-derulate-cu-succes-in-centrele-sociale-iesene/

În ultima perioadă, tot mai mulţi copii din centrele sociale ieşene se bucură de o serie de programe educative alternative, de învăţare creativă şi de întâlniri cu profesionişti din diverse domenii.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2021

Aceste sesiuni interactive, cu mult succes în rândul copiilor, sunt integrate în proiectul Present, dezvoltat de Asociația Industrii Creative și Kaufland România, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Dacă la primul modul au avut loc întâlniri online cu scriitori și jurnaliști cunoscuți, vara aceasta se desfășoară ateliere și sesiuni interactive sub umbrela „Viață sănătoasă”.  Acestea sunt organizate la Centrul de Servicii Sociale Bucium, Centrul de Servicii Sociale C.A.Rosetti și Centrul de Servicii Sociale Bogdana (sat Bogdănești, comuna Horlești), unde peste 100 de copii sunt implicați săptămânal în activități atractive de interes actual, cu teme sau abordări diferite.

Astfel, copiii au învățat să acorde primul ajutor fiind ghidați de Serviciul Voluntar de Ambulanță, au dansat continuu la atelierele de dans cu instructorul coregraf Anca Macovei. Cu energie pozitivă și descoperiri de curiozități legate de corpul uman, trainerul Alexandra Crăciun a implicat participanții în activități de antrenare a mușchilor, motricitate și joc de echipă.  Alături de Cristina Căpitănița și Anca Gheorghică de la Asociația Mai Bine, copiii au învățat mai multe despre rolul vietăților din natură, s-au reconectat într-un ecosistem prin joc de rol, au exersat colectarea selectivă a deșeurilor și au plantat semințe. Nutriționistul Diana Grădinaru le-a explicat despre piramida alimentelor, ce proporții de mâncare conține o farfurie sănătoasă, apoi copiii au creat propria băutură răcoritoare.

Surpriza plăcută a acestor ateliere a reprezentat-o entuziasmul copiilor care au fost atrași de interactivitatea atelierelor, de căldura trainerilor și s-au implicat activ în toate sesiunile, cerând explicit continuarea evenimentelor de acest gen.

Calendarul activităților din luna iulie cuprinde și ieșiri la un centru de escaladă din Iași, unde copiii se vor antrena și vor fi ghidați pe trasee de cățărare. De asemenea, sfârșitul modulului va fi marcat prin jocuri distractive și interactive de sinteză, premii și sesiuni de feedback de la micii participanți.

„Domeniile în care pătrunde și prin care se realizează totodată educația depășesc cadrul strict formal, ea fiind regăsită și realizată și prin intermediul altor forme și structuri, în speță cele ce aparțin și care delimitează educația nonformală sau extrașcolară. Acțiunile incluse în acest perimetru se caracterizează printr-o mare flexibilitate și vin în întâmpinarea unor interese mai mult de ordin personal ale copiilor și tinerilor din sistemul de protecție specială al DGASPC Iași”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtător de cuvânt al DGASPC Iași.

Present este inițiativa Asociației Industrii Creative, organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix, susținător de rezidențe artistice și coordonator de acțiuni sociale majore de ajutorare a comunităților defavorizate. Mai multe detalii despre proiectul Present, pe site-ul www.asociatiaindustriicreative.com.

 

 

22
/11
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/11
/18

METROPOLIS SPECIAL Niciunde în lume sfârșitul Primului Război Mondial nu a fost trăit mai spectaculos decât în Parisul anilor nebuni. Vă prezentăm o colecție de momente douăzeciste avându-i ca protagoniști pe Coco Chanel, Picasso, Hemingway, Isadora Duncan, Joyce, Josephine Baker, Proust, Colette, Stravinski...

14
/10
/18

METROPOLIS SPECIAL Între 3 și 7 octombrie, pășeai prin Iași ca pe tărâmul literaturii. Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași transformase orașul în spațiul fermecat în centrul căruia întâlneai la tot pasul scriitori, iar dacă aveai noroc aceștia erau Jón Kalman Stefánsson, Jonathan Franzen, Veronica Roth...

25
/09
/18

TURISM CULTURAL Am participat la începutul lunii septembrie la al treilea congres internațional dedicat lecturii, desfășurat la Astana, în Kazahstan, prilej de rodnice întâlniri cu stepa Asiei Centrale. Iată ce am aflat – așadar, o dare de seamă.

09
/09
/18

Era cea mai lungă noapte a anului 1956, 21 spre 22 decembrie. Într-o cameră a Spitalului „Central” din Bucureşti, după zece zile de speranţe şi disperări, Nicolae Labiş înţelegea că va muri, că drumul înapoi spre viaţă îi fusese iremediabil închis atunci când destinul sau o mână „prietenoasă” îl împinsese spre linia tramvaiului de la Colţea.