Proiecție de film și picnic comunitar, pe Lacul Morii
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectie-de-film-si-picnic-comunitar-pe-lacul-morii/

Sâmbătă, 25 iunie, Asociaţiile Bloc Zero şi MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar şi o discuţie despre reamenajarea sustenabilă a spaţiilor verzi din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|23 iunie 2022

În centrul evenimentului se află proiecția filmului documentar „Redescoperirea”, în regia lui Phie Ambo (Danemarca, 2019).

Filmul documentează un experiment educațional pus la cale în spațiul unui fost teren imobiliar aflat în apropiere de centrul Copenhagăi. În acest spațiu reluat în stăpânire de vegetație sălbatică, un grup de 47 de copiii au parte timp de 10 săptămâni de un program de școală alternativ, unde au șansa să descopere cât de multe lucruri ne poate învăța natura, dar și să contribuie la imaginarea unui model de organizare socială mai incluziv și mai sustenabil.

Proiecția de film va fi precedată de o dezbatere despre istoricul și viitorul posibil al insulei de pe Lacul Morii, plasată în contextul mai larg al situației actuale a spațiilor verzi din București, la care vor participa sociologul Bogdan Iancu, activista pentru drepturile omului și pentru comunitate Irina Zamfirescu și expertul pe teme de locuire și urbanism Bogdan Suditu.

Evenimentul va include și o scurtă prezentare a cărții „Manifest pentru Dunăre”, publicată de Asociația MaiMultVerde.

Programul evenimentului:

19.00: Picnic comunitar

19.30: Dezbatere: O insulă verde pentru viitor

20.30: Prezentare de carte

21.00: Proiecție de film documentar (Redescoperirea)

Organizat sub umbrela programului Cu Apele Curate, evenimentul își propune să atragă atenția asupra importanței spațiilor naturale de interes comunitar, cu precădere a spațiilor verzi și a lacurilor, pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului.

Evenimentul face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Asociației Bloc Zero care își propune crearea unui cadru de reflecție și dezbatere asupra relației locuitorilor Bucureștiului cu orașul în care trăiesc, pornind de la proiecții de film organizate în spații alternative (reunite sub titulatura Plan/Contraplan – Film, Arhitectură, Comunitate).

* Accesul la eveniment este gratuit.

**Un număr limitat de 50 de exemplare ale cărții „Manifest pentru Dunăre” va fi distribuit în mod gratuit participanților interesați.

*** Evenimentul este conceput sub forma unui picnic comunitar, iar spectatorii sunt încurajați cu căldură să aducă la rândul lor pături și gustări.

Inițiat în 2019 de Asociația MaiMultVerde cu sprijinul Lidl România, programul Cu Apele Curate vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone / zi de deșeuri de plastic, sunt necesare acțiuni extinse și menținute pe termen lung în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România cât și în țările riverane (www.cuapelecurate.ro).

Asociația MaiMultVerde implementează începând cu anul 2008 proiecte de protecția mediului în acord cu misiunea sa de a construi o cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. Unul dintre domeniile prioritare de acțiune îl constituie combaterea poluării cu plastic, asociația implementând în acest sens, de-a lungul anilor, o serie de proiecte și campanii educative sub sloganuri precum „Există viață după colectare” sau „Deșeurile nu sunt gunoaie”. În cadrul acțiunilor organizate de MaiMultVerde, voluntarii au colectat peste 350 tone de plastic din zone naturale precum păduri, albii de râu sau trasee turistice. Proiectele au vizat și autoritățile publice centrale și locale, prin activități specifice de advocacy menite să contribuie la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu (www.maimultverde.ro).

Proiectul Plan/Contraplan – film, arhitectură, comunitate este un proiect cultural își propune să ofere un cadru de reflecție asupra relației noastre cu spațiile în care trăim, dar și asupra felului în care arhitectura acestor spații definește dinamicile sociale. Aflat la intersecția dintre film, antropologie și arhitectură, între experiențe personale, organizare comunitară și planificare urbană, proiectul își propune organizarea unei serii de proiecții de film, urmate de dezbateri, în spații alternative, relevante pentru identitatea orașului București.

Proiectul este organizat de Asociația Bloc Zero, cu co-finanțarea Administrației Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Bloc Zero, asociație aflată la intersecția dintre cultură, educație și organizare comunitară, pornește de la realitățile cotidiene, pe care le interpretează prin filtre și experiențe diferite, dar compatibile: film și arte vizuale, antropologie și discuții libere, reprezentare și analiză critică. Prin activitățile noastre, ne propunem să asigurăm alternative educaționale, culturale, și sociale, implicând activ comunitățile în acest proces. (www.bloczero.ro)

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.