Proiectii extraordinare la Festivalul Internațional de Film București
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-extraordinare-la-festivalul-international-de-film-bucuresti/

Șase noi titluri vin să trezească interesul cinefililor în cinematografele din capitală în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2015

Documentarul The Look of Silence –  al regizorului Joshua Oppenheimer – sosește la București IFF pe axa Veneția – Telluride – Toronto, unde a făcut senzație în toamna anului trecut. Distins la Veneția cu Marele Premiu al Juriului, The Look of Silence continuă incursiunea autorului în cauzele și efectele genocidului din Indonezia.

Un alt documentar-eveniment, Rețeaua, în regia lui Claudiu Mitcu, după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich, va fi proiectat marți, 21 aprilie, la Cinema Studio, în premieră absolută și în prezența echipei. Documentarul urmărește traseul citostaticelor absente de pe piața internă, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena  până la bolnavii din România. Un fragment din Rețeaua a fost prezentat în luna ianuarie la Parlamentul European.

Noua ecranizare după Thomas Hardy, Departe de lumea dezlănțuită, de Thomas Vinterberg, cu Juno Temple, Carey Mulligan, Michael Sheen și Matthias Schoenaerts, va fi prezentată la București în avanpremieră, prin amabilitatea distribuitorului Odeon Cineplex.

Cei mai mici dintre spectatori – dar nu numai ei – se vor bucura de ultimul film al lui Isao Takahata, animația Povestea prințesei Kaguya, nominalizată în 2015 la Oscarul pentru Cel mai bun film de animație și prezentată la festival prin amabilitatea distribuitorului Independența Film.

Fanii britpop-ului, dar și ai muzicii în general, vor aplauda proiecția unică a documentarului concert despre totemica trupă din Sheffield, Pulp – A Film about Life, Death and Supermarkets, care se va întâmpla, conform tradiției, la Club Control.

În ianuarie 2015, redacția revistei Charlie Hebdo a fost masacrată „în numele credinței”… În numele umorului, și în amintirea celor uciși, Festivalul de Film București are onoarea să prezinte documentarul C’est dur d’etre aimé par des cons, prezentat la Cannes în mai 2008.

În fața camerei regizorului Daniel Leconte, Cabu, Charb, Tignous, Wolinski și mulți alții, vorbesc candid despre religie, despre libertate, despre Mahomed și despre ei.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Numele invitaților speciali și programul complet vor fi anunțate în zilele ce urmează.

Foto: Proiectii extraordinare,  Festivalul Internațional de Film București – b-iff.ro

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.