Proiectii extraordinare la Festivalul Internațional de Film București
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-extraordinare-la-festivalul-international-de-film-bucuresti/

Șase noi titluri vin să trezească interesul cinefililor în cinematografele din capitală în cadrul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2015

Documentarul The Look of Silence –  al regizorului Joshua Oppenheimer – sosește la București IFF pe axa Veneția – Telluride – Toronto, unde a făcut senzație în toamna anului trecut. Distins la Veneția cu Marele Premiu al Juriului, The Look of Silence continuă incursiunea autorului în cauzele și efectele genocidului din Indonezia.

Un alt documentar-eveniment, Rețeaua, în regia lui Claudiu Mitcu, după o investigație jurnalistică de Vlad Mixich, va fi proiectat marți, 21 aprilie, la Cinema Studio, în premieră absolută și în prezența echipei. Documentarul urmărește traseul citostaticelor absente de pe piața internă, din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena  până la bolnavii din România. Un fragment din Rețeaua a fost prezentat în luna ianuarie la Parlamentul European.

Noua ecranizare după Thomas Hardy, Departe de lumea dezlănțuită, de Thomas Vinterberg, cu Juno Temple, Carey Mulligan, Michael Sheen și Matthias Schoenaerts, va fi prezentată la București în avanpremieră, prin amabilitatea distribuitorului Odeon Cineplex.

Cei mai mici dintre spectatori – dar nu numai ei – se vor bucura de ultimul film al lui Isao Takahata, animația Povestea prințesei Kaguya, nominalizată în 2015 la Oscarul pentru Cel mai bun film de animație și prezentată la festival prin amabilitatea distribuitorului Independența Film.

Fanii britpop-ului, dar și ai muzicii în general, vor aplauda proiecția unică a documentarului concert despre totemica trupă din Sheffield, Pulp – A Film about Life, Death and Supermarkets, care se va întâmpla, conform tradiției, la Club Control.

În ianuarie 2015, redacția revistei Charlie Hebdo a fost masacrată „în numele credinței”… În numele umorului, și în amintirea celor uciși, Festivalul de Film București are onoarea să prezinte documentarul C’est dur d’etre aimé par des cons, prezentat la Cannes în mai 2008.

În fața camerei regizorului Daniel Leconte, Cabu, Charb, Tignous, Wolinski și mulți alții, vorbesc candid despre religie, despre libertate, despre Mahomed și despre ei.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc în perioada 20 – 26 aprilie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu și Club Control.

Numele invitaților speciali și programul complet vor fi anunțate în zilele ce urmează.

Foto: Proiectii extraordinare,  Festivalul Internațional de Film București – b-iff.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.