Proiecții „Noi împotriva noastră” și intervenții culturale la nivel național pentru destigmatizarea bolilor psihice
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-noi-impotriva-noastra-si-interventii-culturale-la-nivel-national-pentru-destigmatizarea-bolilor-psihice/

Între 20 septembrie şi 15 noiembrie, proiectul interdisciplinar „Noi împotriva noastră. Intervenţie culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” continuă derularea la nivel naţional a seriei de activităţi artistice şi de conştientizare dedicate cu precădere membrilor reţelei de sprijin din jurul persoanelor afectate de boli psihice, dar şi publicului larg. 

Un articol de Liliana Matei|20 septembrie 2021

Proiectul și campania de conștientizare sunt cristalizate în jurul documentarului „Noi împotriva noastră”, realizat de regizoarea Andra Tarara și lansat în cinematografe și spații alternative în luna august a acestui an. Filmul – premiul pentru cel mai bun film la Secţiunea România, ASTRA Film Festival 2021 – are ca subiect central sănătatea psihică, discutată prin prisma unei povești personale, de familie: un tată diagosticat cu schizofrenie și fiica sa – care a crescut în umbra bolii tatălui – împărtășesc poveștile și concepțiile lor de viață, amintirile comune, experiențele legate de schizofrenie și relația cu sistemul medical.

Împreună cu partenerii din proiect, în următoarele două luni au fost programate peste 20 de intervenții în toată țara. După evenimentele organizate în perioada iulie – august 2021, echipa proiectului anunță mai multe tipuri de activități: proiecții ale documentarului „Noi împotriva noastră” însoțite de dezbateri cu specialiștii din trei spitale de psihiatrie din capitală și împrejurimi, ateliere de psihoeducație în psihoză cu persoane diagnosticate cu schizofrenie, împreună cu DGASPC Sector 1 București, ateliere de terapie prin artă, proiecții și dezbateri cu diferite comunități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Târgu Neamț, Slobozia, Zalău și Telciu – Bistrița-Năsăud, precum și realizarea unui program-pilot de dramaterapie, adresat în special familiilor și apropiaților persoanelor cu diagnostice psihiatrice. Participarea la  evenimentele din cadrul proiectului este gratuită.

Prin colaborarea cu echipa de realizatori ai documentarului, artiști de film, teatru și muzică, precum și cu psihologi, psihoterapeuți și psihiatri, acțiunile din cadrul proiectului se subscriu unei campanii extinse de conștientizare și promovare a unui discurs empatic și solidar cu persoanele ce suferă de tulburări psihice.

„Acest proiect are o adresabilitate extinsă, deoarece se centrează asupra întregii rețele de suport social din jurul persoanelor cu tulburări psihice, începând cu populația din comunitatea generală și continuând cu grupurile sociale din proximitatea persoanelor cu tulburări psihice: personalul medical și de asistență socială și aparținătorii. De asemenea, parteneriatele la nivel național, atât în zonele rurale cât și în zonele urbane, favorizează desfășurarea unor activități culturale și psihoeducaționale pentru anumite categorii de persoane care nu au acces, în mod uzual, la o perspectivă integrativă asupra tulburărilor psihice și nici la informații validate științific, care i-ar putea ajuta să înțeleagă utilitatea tratamentului specializat și să caute un astfel de tratament” – a declarat Maria Gemescu, psiholog clinician, consilier psihologic și membră a echipei proiectului.

Proiectul este inițiat și implementat de Antoci Anamaria PFA și Tangaj Production și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)* în perioada 26 iulie – 15 noiembrie 2021.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Parteneri: CETT Sf. Stelian – Spital pentru Toxicodependențe și Psihiatrie, Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu Bălăceanca, Spitalul de Psihiatrie Săpunari, DGASPC sector 1 București, Centrul Cultural „Ionel Perlea” – Ialomița, Asociația Expert-in, Facultatea de Litere și Arte – ULBS, SNSPA, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, Liceul Tehnologic Telciu, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău, Asociația Frilensăr, Asociația O2G

Parteneri media: Agenția de cArte, All About Romanian Cinema, Bookhub, București FM, Revista CARIERE, Connect Media, DOR (Decât o revistă), E-Zeppelin, Mișcarea de rezistență, MovieNews, PlayU.ro, Radio România Cultural, Spot Media, Ziarul Metropolis

Mai multe informații și noutăți despre proiectul „Noi împotriva noastră. Intervenție culturală pentru destigmatizarea bolilor psihice” sunt disponibile pe Facebook.com/noiimpotrivanoastra.

 

 

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.