Proiecţii şi evenimente speciale, la Festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectii-si-evenimente-speciale-la-festivalul-ceau-cinema/

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|4 iulie 2022

Prezentat în premieră mondială în competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes, “R.M.N.” (2022) va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Timişoara în prezenţa regizorului Cristian Mungiu şi a actriţei Judith State, care vor lua parte la o dezbatere cu publicul. Filmul spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în fața realităților care îl surprind, despre relația cu celălalt și despre felul în care ne raportăm cu toții astăzi la un viitor neliniștitor.

În anul centenarului Pier Paolo Pasolini, Ceau, Cinema! le propune cinefililor o proiecţie-eveniment cu versiunea restaurată a clasicului film “Evanghelia după Matei” (1964), capodopera regizorului italian, simbol al cinema-ului politic. Filmul a câştigat Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Veneţia şi a fost nominalizat la trei premii Oscar.

Cu sprijinul Centrului Ceh din Bucureşti, festivalul a programat o proiecţie specială cu “Havel” (2020, regie Slávek Horák), un puternic film biografic despre transformarea fostului preşedinte ceh Václav Havel din dramaturg în politician. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere despre Václav Havel la care vor lua parte directorul Centrului Ceh din Bucureşti, Robin Ujfaluši, şi scriitoarea şi profesoara timişoreană Adriana Babeţi. Evenimentul va fi completat de lansarea cărţii “Deţinut politic şi preşedinte. Singur împotriva sistemului” (Editura Curtea Veche), în parteneriat cu librăria La Două Bufniţe.

De asemenea, Ceau, Cinema! va organiza un atelier despre accesibilizarea evenimentelor pentru persoanele cu dizabilităţi, la care vor participa reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale din domeniu şi ai autorităţilor şi care va fi precedat de o proiecţie accesibilizată a filmului românesc “Berliner” (2020, regie Marian Crişan). Evenimentul se va desfăşura în parteneriat cu Fundaţia Cartea Călătoare şi Asociaţia Ceva de Spus, iar intrarea va fi liberă.

În premieră la Timişoara vor mai putea fi văzute filmele româneşti “Almanah Cinema. Şase filme scurte” (2022), de Radu Jude, şi “Om Câine” (2021), de Ştefan Constantinescu.

“Almanah Cinema” reuneşte filmele recente “Caricaturana”, „Potemkiniștii”, „Amintiri de pe Frontul de Est”, „Cele două execuții ale Mareșalului”, „A pedepsi, a supraveghea” și „Plastic semiotic”. Aceste scurtmetraje realizate de Radu Jude au fost selectate la cele mai importante festivaluri internaționale – Veneția, Locarno, Berlin, respectiv Cannes, în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Debutul în ficţiune al regizorului Ştefan Constantinescu, “Om Câine”, co-producţie între România, Bulgaria, Suedia şi Germania, are ca protagonist un bărbat care, în plină pandemie de coronavirus, revine în România de la muncă din Suedia cu bănuieli legate de infidelitatea soţiei. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.

Membru al juriului competiţiei internaţionale din acest an, regizorul Eugen Jebeleanu, originar din Timişoara, îşi va prezenta debutul în cinema, multipremiatul “Câmp de maci” (2020). Filmul prezintă o zi din viața lui Cristi, un tânăr jandarm din București care, chiar în timpul unei scurte vizite a bărbatului cu care are o relaţie de la distanţă, participă alături de colegii săi la o intervenție într-un cinematograf unde un grup de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+.

De o proiecţie specială de Ziua Franţei, pe 14 iulie, va avea parte cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé, “Vortex” (2021), care are în centrul atenţiei un cuplu în vârstă cu probleme de sănătate tot mai mari. Proiecţia este sprijinită de Institutul Francez din Timişoara.

Locuitorii din cartierul istoric Fabric se vor putea bucura de proiecţii în aer liber şi gratuite în Piaţa Traian cu câteva dintre cele mai de apreciate filme cu tematică socială ale ultimilor ani, cum ar fi “Încă un rând” (2020), de Thomas Vinterberg, “Succes de public” (2021), de Emmanuel Courcol, sau “În absenţa dvs.” (2019), de Ken Loach.

Proiecţiile de la ediţia a noua a Ceau, Cinema! vor avea loc la Cinema Victoria, Grădina de Vară şi Sala Capitol de la Filarmonica Banatul, Piaţa Traian şi Faber, dar şi în cinematograful din comuna Gottlob.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram. Programul complet este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro şi pe paginile de Facebook şi Instagram ale festivalului. Abonamentele şi biletele pot fi deja achiziţionate de pe iabilet.ro.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.