Proiecțiile KineDok continuă până la sfârșitul anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-kinedok-continua-pana-la-sfarsitul-anului/

Călătoria documentarelor KineDok prin ţară va continua şi în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite oraşe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoţite de dezbateri cu specialişti din domeniile prezentate.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2021

Am lansat recent noua ediție KineDok la Brașov cu proiecția documentarului românesc “Profu’”(r. Alex Brendea), unde protagonistul filmului, Dorin Ioniță, și profesorul Adrian Sandu au captivat publicul cu o discuție antrenantă despre situața învățământului în România. Până la finalul lunii octombrie, proiecțiile se vor desfășura în fiecare zi de miercuri la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. În program urmează două filme provocatoare ce abordează tema sănătății mintale din unghiuri diferite: “Solo” (r. Artemio Benki) – proiecție ce va avea loc pe 13 octombrie și la care va fi prezentă regizoarea Andra Tarara; “Viața magică a lui V.” (r. Tonislav Hristov) – care se va ține pe 20 octombrie și unde sunt invitate Camelia Clem și Florența Dănilă de la Fundația HERA, a cărei misiune este să ofere acces la informații, suport social și îngrijire psihologică profesională. Vom încheia apoi ediția de la Brașov cu filmul “Ziua femeii” (r. Dolya Gavanski) – o scurtă istorie a câtorva dintre cele mai interesante și puternice figuri feminine din Uniunea Sovietică.

În paralel continuăm proiecțiile la MA Hub Oradea. Pe 13 octombrie vom proiecta documentarul “#newTogether” (r. Carmen Lidia Vidu) și îl vom avea alături de noi printr-o intervenție online pe Andrei Popov (producatorul filmului și director adjunct la Forumul Cultural Austriac). Nu în ultimul rând, pe 20 octombrie este programată proiecția mult-îndrăgitului documentar “Distanța dintre mine și mine”, la care o vom avea alături de noi pe co-regizoarea și monteuza filmului, Dana Bunescu.

De asemenea, până la sfârșitul anului vor continua proiecțiile Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Muzeul de Artă Vizuală GalațiBiblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița-Năsăud, Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Asociația CitiZenit din Arad și Asociația Cinefeel din Brăila.

Vă așteptăm așadar în locațiile noastre pentru porția zilnică de film documentar.

*

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.