Proiecțiile KineDok continuă până la sfârșitul anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-kinedok-continua-pana-la-sfarsitul-anului/

Călătoria documentarelor KineDok prin ţară va continua şi în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite oraşe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoţite de dezbateri cu specialişti din domeniile prezentate.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2021

Am lansat recent noua ediție KineDok la Brașov cu proiecția documentarului românesc “Profu’”(r. Alex Brendea), unde protagonistul filmului, Dorin Ioniță, și profesorul Adrian Sandu au captivat publicul cu o discuție antrenantă despre situața învățământului în România. Până la finalul lunii octombrie, proiecțiile se vor desfășura în fiecare zi de miercuri la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. În program urmează două filme provocatoare ce abordează tema sănătății mintale din unghiuri diferite: “Solo” (r. Artemio Benki) – proiecție ce va avea loc pe 13 octombrie și la care va fi prezentă regizoarea Andra Tarara; “Viața magică a lui V.” (r. Tonislav Hristov) – care se va ține pe 20 octombrie și unde sunt invitate Camelia Clem și Florența Dănilă de la Fundația HERA, a cărei misiune este să ofere acces la informații, suport social și îngrijire psihologică profesională. Vom încheia apoi ediția de la Brașov cu filmul “Ziua femeii” (r. Dolya Gavanski) – o scurtă istorie a câtorva dintre cele mai interesante și puternice figuri feminine din Uniunea Sovietică.

În paralel continuăm proiecțiile la MA Hub Oradea. Pe 13 octombrie vom proiecta documentarul “#newTogether” (r. Carmen Lidia Vidu) și îl vom avea alături de noi printr-o intervenție online pe Andrei Popov (producatorul filmului și director adjunct la Forumul Cultural Austriac). Nu în ultimul rând, pe 20 octombrie este programată proiecția mult-îndrăgitului documentar “Distanța dintre mine și mine”, la care o vom avea alături de noi pe co-regizoarea și monteuza filmului, Dana Bunescu.

De asemenea, până la sfârșitul anului vor continua proiecțiile Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Muzeul de Artă Vizuală GalațiBiblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița-Năsăud, Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Asociația CitiZenit din Arad și Asociația Cinefeel din Brăila.

Vă așteptăm așadar în locațiile noastre pentru porția zilnică de film documentar.

*

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.