Proiecțiile KineDok continuă până la sfârșitul anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-kinedok-continua-pana-la-sfarsitul-anului/

Călătoria documentarelor KineDok prin ţară va continua şi în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite oraşe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoţite de dezbateri cu specialişti din domeniile prezentate.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2021

Am lansat recent noua ediție KineDok la Brașov cu proiecția documentarului românesc “Profu’”(r. Alex Brendea), unde protagonistul filmului, Dorin Ioniță, și profesorul Adrian Sandu au captivat publicul cu o discuție antrenantă despre situața învățământului în România. Până la finalul lunii octombrie, proiecțiile se vor desfășura în fiecare zi de miercuri la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. În program urmează două filme provocatoare ce abordează tema sănătății mintale din unghiuri diferite: “Solo” (r. Artemio Benki) – proiecție ce va avea loc pe 13 octombrie și la care va fi prezentă regizoarea Andra Tarara; “Viața magică a lui V.” (r. Tonislav Hristov) – care se va ține pe 20 octombrie și unde sunt invitate Camelia Clem și Florența Dănilă de la Fundația HERA, a cărei misiune este să ofere acces la informații, suport social și îngrijire psihologică profesională. Vom încheia apoi ediția de la Brașov cu filmul “Ziua femeii” (r. Dolya Gavanski) – o scurtă istorie a câtorva dintre cele mai interesante și puternice figuri feminine din Uniunea Sovietică.

În paralel continuăm proiecțiile la MA Hub Oradea. Pe 13 octombrie vom proiecta documentarul “#newTogether” (r. Carmen Lidia Vidu) și îl vom avea alături de noi printr-o intervenție online pe Andrei Popov (producatorul filmului și director adjunct la Forumul Cultural Austriac). Nu în ultimul rând, pe 20 octombrie este programată proiecția mult-îndrăgitului documentar “Distanța dintre mine și mine”, la care o vom avea alături de noi pe co-regizoarea și monteuza filmului, Dana Bunescu.

De asemenea, până la sfârșitul anului vor continua proiecțiile Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Muzeul de Artă Vizuală GalațiBiblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița-Năsăud, Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Asociația CitiZenit din Arad și Asociația Cinefeel din Brăila.

Vă așteptăm așadar în locațiile noastre pentru porția zilnică de film documentar.

*

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.