Proiecțiile KineDok continuă până la sfârșitul anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-kinedok-continua-pana-la-sfarsitul-anului/

Călătoria documentarelor KineDok prin ţară va continua şi în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite oraşe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoţite de dezbateri cu specialişti din domeniile prezentate.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2021

Am lansat recent noua ediție KineDok la Brașov cu proiecția documentarului românesc “Profu’”(r. Alex Brendea), unde protagonistul filmului, Dorin Ioniță, și profesorul Adrian Sandu au captivat publicul cu o discuție antrenantă despre situața învățământului în România. Până la finalul lunii octombrie, proiecțiile se vor desfășura în fiecare zi de miercuri la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. În program urmează două filme provocatoare ce abordează tema sănătății mintale din unghiuri diferite: “Solo” (r. Artemio Benki) – proiecție ce va avea loc pe 13 octombrie și la care va fi prezentă regizoarea Andra Tarara; “Viața magică a lui V.” (r. Tonislav Hristov) – care se va ține pe 20 octombrie și unde sunt invitate Camelia Clem și Florența Dănilă de la Fundația HERA, a cărei misiune este să ofere acces la informații, suport social și îngrijire psihologică profesională. Vom încheia apoi ediția de la Brașov cu filmul “Ziua femeii” (r. Dolya Gavanski) – o scurtă istorie a câtorva dintre cele mai interesante și puternice figuri feminine din Uniunea Sovietică.

În paralel continuăm proiecțiile la MA Hub Oradea. Pe 13 octombrie vom proiecta documentarul “#newTogether” (r. Carmen Lidia Vidu) și îl vom avea alături de noi printr-o intervenție online pe Andrei Popov (producatorul filmului și director adjunct la Forumul Cultural Austriac). Nu în ultimul rând, pe 20 octombrie este programată proiecția mult-îndrăgitului documentar “Distanța dintre mine și mine”, la care o vom avea alături de noi pe co-regizoarea și monteuza filmului, Dana Bunescu.

De asemenea, până la sfârșitul anului vor continua proiecțiile Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Muzeul de Artă Vizuală GalațiBiblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița-Năsăud, Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Asociația CitiZenit din Arad și Asociația Cinefeel din Brăila.

Vă așteptăm așadar în locațiile noastre pentru porția zilnică de film documentar.

*

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.