Proiecțiile KineDok continuă până la sfârșitul anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-kinedok-continua-pana-la-sfarsitul-anului/

Călătoria documentarelor KineDok prin ţară va continua şi în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite oraşe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoţite de dezbateri cu specialişti din domeniile prezentate.

Un articol de Liliana Matei|11 octombrie 2021

Am lansat recent noua ediție KineDok la Brașov cu proiecția documentarului românesc “Profu’”(r. Alex Brendea), unde protagonistul filmului, Dorin Ioniță, și profesorul Adrian Sandu au captivat publicul cu o discuție antrenantă despre situața învățământului în România. Până la finalul lunii octombrie, proiecțiile se vor desfășura în fiecare zi de miercuri la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov. În program urmează două filme provocatoare ce abordează tema sănătății mintale din unghiuri diferite: “Solo” (r. Artemio Benki) – proiecție ce va avea loc pe 13 octombrie și la care va fi prezentă regizoarea Andra Tarara; “Viața magică a lui V.” (r. Tonislav Hristov) – care se va ține pe 20 octombrie și unde sunt invitate Camelia Clem și Florența Dănilă de la Fundația HERA, a cărei misiune este să ofere acces la informații, suport social și îngrijire psihologică profesională. Vom încheia apoi ediția de la Brașov cu filmul “Ziua femeii” (r. Dolya Gavanski) – o scurtă istorie a câtorva dintre cele mai interesante și puternice figuri feminine din Uniunea Sovietică.

În paralel continuăm proiecțiile la MA Hub Oradea. Pe 13 octombrie vom proiecta documentarul “#newTogether” (r. Carmen Lidia Vidu) și îl vom avea alături de noi printr-o intervenție online pe Andrei Popov (producatorul filmului și director adjunct la Forumul Cultural Austriac). Nu în ultimul rând, pe 20 octombrie este programată proiecția mult-îndrăgitului documentar “Distanța dintre mine și mine”, la care o vom avea alături de noi pe co-regizoarea și monteuza filmului, Dana Bunescu.

De asemenea, până la sfârșitul anului vor continua proiecțiile Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Muzeul de Artă Vizuală GalațiBiblioteca Județeană George Coșbuc din Bistrița-Năsăud, Muzeul Cineastului Amator din Reșița, Asociația CitiZenit din Arad și Asociația Cinefeel din Brăila.

Vă așteptăm așadar în locațiile noastre pentru porția zilnică de film documentar.

*

KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.