Proiectul „Cool-Tura prin cartiereˮ este gata de start
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-cool-tura-prin-cartiere%cb%ae-este-gata-de-start/

Timp de patru ediţii, proiectul „Teatrul din cartierˮ a adus bucurie sibienilor, venind până aproape de casele lor, vorbindu-le despre istoria locului în care trăiesc, despre subiecte care îi privesc, adresându-se tuturor categoriilor de vârstă şi sociale. Anul acesta, dorinţa organizatorilor este de a dezvolta acest proiect, înglobându-l într-unul mai amplu, intitulat „COOL-Tura prin cartiereˮ, care vine cu o ofertă mai bogată şi mai diversă de evenimente. Accesul publicului este liber la toate evenimentele.

Un articol de Petre Ivan|29 iulie 2019

În total, Asociația Culturală BIS a pregătit treisprezece spectacole și ateliere, ce se vor desfășura în aer liber, în cinci cartiere ale Sibiului (Valea Aurie, Țiglari, Trei Stejari, Ștrand, Terezian) și de asemenea la Hosman, vechiul sat săsesc de pe Valea Hârtibaciului.

Programul va cuprinde anul acesta mai multe ateliere, mai multe spectacole pentru copii, un concert Suburbia 11 și de asemenea art terapie practică prin teatru, de care vor beneficia pacienții permanenți ai Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Proiectul „COOL-Tura prin cartiereˮ se va desfășura în perioada 1 august- 12 septembrie 2019. Inaugurarea sa va avea loc la Grădina BIS (str. Ștefan cel Mare nr.56), joi, 1 august, de la ora 20:00, cu un spectacol invitat de la București, produs de Asociația ADO împreună cu Teatrul Luni de la Green Hours și Centrul de Teatru Educațional Replika.

Este vorba despre „Copii răi”, de Mihaela Michailov, în regia lui Alexandru Mihăescu, un one woman show cu Katia Pascariu, care se joacă cu mare succes de 8 ani.

Spectacolul are la bază un caz real și aduce în discuție sistemul de educaţie din România, relațiile de putere copii-profesori-părinți, violența sub diversele ei forme, tendința de robotizare a elevilor, de sancționare a inițiativei și a gândirii libere, influența asupra tinerilor a grupurilor în care ei activează, etc.

A doua zi, pe 2 august, de la ora 18:00, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani sunt așteptați la „Anaz și Dragonulˮ, o poveste emoționantă despre inadaptare, prietenie și recunoștință, scrisă de Bianca Babeş și interpretată de de tinerii actori Cristian Iordan și Elena Bădărău. Muzica și versurile semnate de Claudiu Fălămaș vor crea o atmosferă plină de veselie.

Nu putea lipsi bineînțeles, „Orașul meuˮ (sezon 2019), în regia lui Bogdan Sărătean, pornind de la o idee de Flaviu Suhastru. Spectacolul se va desfășura marți, 6 august, de la ora 20:00, la Grădina BIS și noutatea de anul acesta este că vor fi invitați pe scenă locuitori ai cartierelor sibiene, care vor relata întâmplări inedite din locurile în care au copilărit.

Fanii „Lipicioșii”, proiectul muzical al Asociației BIS, vor putea asculta pe 11 august, de la ora ora 20:00, la Grădina BIS, un nou show muzical multiningv, alcătuit din compoziții originale semnate Claudiu Fălămaș și Matli MC, dar și din cover-uri din cele mai diverse.

Locuitorii din Ștrand, unde în anii trecuți proiectul „Teatrul din cartierˮ a fost foarte bine primit, sunt invitați de data aceasta să vină cu copiii pe 16 august și17 august, de la ora 19:00, la „Povești africaneˮ, respectiv „Anaz și Dragonulˮ.

Vor urma evenimente la Moara Veche din satul Hosman, apoi în Valea Aurie, pe stadionul de rugby Bebe Boboc și în Cartierul Trei Stejari. Proiectul se va încheia pe 12 septembrie, de la ora 19:00 cu un concert live susținut de Charlie Fălămaș și Ceaun Battle cu Food Monkey & The Bear.

Accesul publicului este liber la toate evenimentele.

Proiectul „COOL-Tura prin cartiereˮ este o acțiune cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului Sibiu (Agenda Comunității), precum și de Consiliul Județean Sibiu (Agenda Comunității). Asociația Culturală BIS le mulțumește tuturor celor care au alergat la Maratonul Internațional Sibiu pentru Teatrul din Cartier, realuat anul acesta sub formă extinsă, sub numele „COOL-Tura prin cartiereˮ.

Foto: Cool-Tura prin cartiere  – facebook

 

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.