Proiectul INSULTAȚI. BELARUS(IA) a avut peste 30.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-insultati-belarusia-a-avut-peste-30-000-de-spectatori/

În perioada 7-22 februarie 2021, în România şi Republica Moldova au avut loc 16 spectacole-lectură cu textul INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, într-o acţiune de solidaritate fără precedent a teatrelor româneşti cu artiştii bieloruşi.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2021

Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care a debutat pe 12 septembrie 2020 și a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri și instalații multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de țări. 

Programul românesc de lecturi a fost inițiat și curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română. Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicați circa 200 de artiști și tehnicieni de scenă din 15 orașe din România și unul din Republica Moldova.

Spectacolele-lectură realizate în România au ajuns la peste 30.000 de spectatori, în săli și online, însă nu doar în România, Republica Moldova și Belarus, ci și în SUA, Rusia, Germania, Franța, Grecia etc. 

Am văzut mare parte din lecturile făcute în toată lumea. Sunt impresionată de actorii români. Cred că sunt cei mai buni! Sunt fabuloși! 

Oksana Mîsina (Rusia), actriță, autoarea unui film pe baza piesei INSULTAȚI. BELARUS(IA)

Lecturile din România au fost dintre cele mai creative și cu o extrem de mare vizibilitate în întreaga lume.

John Freedman, inițiatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

15 teatre din România au demonstrat că atunci când există o miză, se naște și solidaritatea. Sper ca viitorul să devină o miză suficient de puternică pentru care să fie util capitalul de solidaritate acumulat în acest proiect, declară Raluca Rădulescu, inițiatoarea programului românesc de lecturi INSULTAȚI. BELARUS(IA).

În funcție de contextul epidemiologic și posibilitățile tehnice ale fiecărei instituții, 5 teatre au organizat lecturile cu public în sală, dar le-au transmis și online în regim de live-streming, alte 5 au difuzat lecturile exclusiv online și 6 teatre au jucat doar cu public în sală. 

Spectacolele jucate cu public, în sală, au fost însă și ele filmate și se vor difuza în mediul online, după următorul program: 

 

Toate spectacolele-lectură din proiectul INSULTAȚI. BELARUS(IA) se mai pot încă viziona online, gratuit, după cum urmează: 

 

Ca urmare a interesului provocat de text și de contextul în care el a apărut, teatrele care au avut spectacole-lectură au propus diverse forme de continuare a proiectului de solidariate, fie prin montarea acestui text, fie prin crearea de evenimente noi, pornind de la această experiență.

La finalul acestei săptămâni, piesa INSULTAȚI. BELARUS(IA) va fi publicată la Editura LiterNet și va putea fi accesată online, gratuit. 
Detalii despre proiect dar și link-uri utile se pot găsi pe pagina de facebook: www.fb.com/insultati.belarusia.

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;