Proiectul „Prezent! Cort de lectură la Petrila” aduce literatura contemporană în mijlocul orașului timp de 10 zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-prezent-cort-de-lectura-la-petrila-aduce-literatura-contemporana-in-mijlocul-orasului-timp-de-10-zile/

Între 8 şi 16 august, în incinta fostei mine Petrila, se desfăşoară „Prezent! Cort de lectură la Petrila”, un program de accesibilizare a literaturii contemporane în rândul locuitorilor din Petrila, la iniţiativa Asociaţiei inCAP.

Un articol de Liliana Matei|10 august 2019

Scopul proiectul este de a crește interesul pentru literatura contemporană în fostul oraș minier din Valea Jiului, aceasta fiind abordată interdisciplinar și experimental prin ateliere de educație și creativitate.

Astfel, între 8 și 15 august, de la ora 16.00, au loc ateliere de scriere creativă coordonate de scriitoarea Lavinia Braniște, în cadrul cărora participanții vor experimenta tehnici de scriere, vor analiza și explora structuri narative și vor învăța să ofere și să primească feedback. În aceeași perioadă, doritorii se pot înscrie la atelierele de documentare și videopoem coordonate de regizoarele Andreea Lăcătuș și Simona Constantin și actorii Minodora Broscoi și Eduard Burghelea, prin care participanții vor învăța concepte de bază de filmare pe parcursul unui tur ghidat al orașului.

De pe 9 pe 11 august, participanții se întâlnesc cu Suzana Dan, artist vizual, alături de care vor experimenta ilustrația de carte prin tehnici în cărbune. Materialele realizate de participanții la cele două ateliere vor fi publicate într-un volum care va fi lansat în luna octombrie 2019 în Petrila și București.

Zilnic, de la ora 19.00, vor avea loc lecturi performative de tip pop-up, din proză, poezie și texte dramatice scrise de autori contemporani români și străini, în diferite spații publice din oraș, anunțate cu o zi înainte. Într-o atmosferă relaxată, în lounge-ul de lectură din incinta minei Petrila, vizitatorii pot primi informații despre cărți, genera și participa la dezbateri și bea limonadă rece. Pe parcursul fiecărei zile se vor organiza scurte activități de grup.

Programul Prezent! își propune să creeze conexiuni între artiști emergenți și comunități în care accesul la cultură este redus. Două proiecte au avut loc până acum, ambele în comuna Scânteia, judetul Ialomița, comunitate în care vor fi cercetate pe termen lung impactul programelor „Prezent! proiect pilot de activare participativă a Căminului Cultural”, adică 9 săptămâni de evenimente organizate pentru și împreună cu comunitatea la Salonul de Nunți – proiecții de film, spectacole de teatru, ateliere interdisciplinare, întâlniri cu autori contemporani și „Prezent! Explorativ – Școala de vară”, care înseamnă 10 zile în care au fost dezvoltate împreună cu comunitatea un spectacol de teatru și un ziar, iar seara au fost organizate evenimente publice – proiecții și spectacole de teatru urmate de ateliere cu artisții invitați.

 

 

 

22
/11
/22

AntrepreMAME – o comunitate de business și Art&craft, dedicată segmentului feminin, pentru a încuraja și sprijini inițiativele antreprenoriale, vă învită la Conferințele AntrepreMAME – ediția I. „Evele” învață din greșeli, un eveniment dedicat femeilor antreprenor, care fac sau doresc să facă primii pași în antreprenoriatul românesc. Evenimentul va avea loc la Opera Comică pentru Copii, București, pe 14 decembrie 2022.

21
/11
/22

Până pe 3 decembrie este disponibilă colecția de 100 de lucrări originale, în ediție limitată, „Mimi’s Tea Party” a artistei Mimi Pleșoianu (Mimificator) la Art Machine, proiect inițiat de gruparea artistică Pastila Roz. Acestea pot fi achiziționate de la automatul de tip vending machine amplasat în București, în Cărturești Parklake.

11
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 16:30, la Opera Naţională Bucureşti, în Foaierul Galben, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură „Învingătorii Sclerozei Multiple - Călător printre forme şi culori”, semnată de Simona Carolina Tănase, ea însăşi diagnosticată cu scleroză multiplă şi Preşedintele Asociaţiei Învingătorii Sclerozei Multiple.

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.