„Prometeu înlănțuit”, pe scena Teatrului Național din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/prometeu-inlantuit-pe-scena-teatrului-national-din-timisoara/

„În vremuri ale minciunii universale, a spune adevărul este un act revoluţionar”, scria George Orwell. La 30 de ani de la Revoluţia din 1989, Teatrul Naţional din Timişoara dezvoltă prin spectacolele sale această funcţie esenţială a sa în comunitate, ca loc al adevărului, de regăsire şi evoluţie.

Un articol de Liliana Matei|11 decembrie 2019

Ca urmare, în contextul aniversării celor trei decenii în care, ca societate, am avut o nouă șansă la libertate și în memoria eroilor căzuți în Revoluția română din 1989 – Teatrul Național prezintă marți, 17 decembrie, ora 19, în Sala Mare reprezentația extraordinară a unui spectacol emblematic pentru perpetua luptă a omului cu multiplele forme de oprimare – de fapt, cu diferitele forme de dictatură: Prometeu înlănțuit, pe un scenariu de Kokan Mladenović după Eschil.

Racordând formulele teatrului antic la istoria prezentului, Prometeu înlănțuit construiește un arc peste timp, evocându-i pe toți acei oameni în trup, dar titani în spirit care, în numele adevărului și al libertății, au înfruntat, înfruntă și vor înfrunta zeii istoriei  trecute, prezente și viitoare – orice nume ar purta aceștia.

Spectacolul este semnat de regizorul Kokan Mladenović, unul dintre cele mai proeminente nume ale regiei de teatru modern din Serbia.  Rolul titular îi aparţine actorului Ion Rizea. Acestuia i se alătură Victor Manovici, Cătălin Ursu, Claudia Ieremia, Bogdan Spiridon, Andrea Tokai, Daniela Bostan, Luminiţa Tulgara, Iuliana Crăescu, Paula Maria Frunzetti, Ana-Maria Pandele, Benone Viziteu, Adrian Jivan, Claudiu Dogaru şi Laurenţiu Pleşa. Echipa de creaţie a spectacolului este completată de scenografele Marija Kalabić (decoruri) şi Irena Radišić (costume), compozitoarea Irena Popović, artistul video Lucian Matei şi light-designerul Lucian Moga.

Biletele se găsesc la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), de marți până duminică, între orele 11-19 sau online, pe www.tntimisoara.com.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

07
/05
/15

Pe 7 mai se împlinesc 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică a doua parte a eseului despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

07
/05
/15

Într-o zi de 7 mai se stingea din viaţă poetul Octavian Goga (1881, Rășinari — 1938), personalitate puternică şi controversată a acelor vremuri, politician de extremă dreaptă, prim-ministru al României și Membru al Academiei Române.

07
/05
/15

Dirijorul german RALF SOCHACZEWSKY - fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic şi invitat al multor ansambluri de prestigiu - revine la pupitrul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO. Miercuri, 13 mai (19.00), la Sala Radio, iubitorii muzicii pot asculta un concert ce aparţine 100% clasicismului muzical şi reuneşte doi mari compozitori austrieci: Mozart şi Haydn.

07
/05
/15

Astăzi se împlinesc 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică eseul despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal. Astăzi - prima parte.

06
/05
/15

AG Weinberger revine la formula de band de data aceasta însă cu o nouă dimensiune componistică şi într-o manieră stilistică diferita, reunind în repertoriul său piese de jazz, blues, soul, blues-rock, piese mai rar auzite, adunate într-un concert de colecţie.