„PROMETEU’22” în maghiară, română, slovenă și engleză, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!
https://www.ziarulmetropolis.ro/prometeu22-in-maghiara-romana-slovena-si-engleza-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Vineri, 1 iulie, ora 20, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului „PROMETEU’22”, bazat pe tragedia antică „Prometeu înlănţuit” de Eschil, regizat de Gábor Tompa.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2022

Spectacolul este jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză și beneficiază de subtitrare în limbile maghiară, română și engleză. „PROMETEU’22” este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljublajana și face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa.

La începutul conferinței de presă organizată cu ocazia premierei, Gábor Tompa a declarat că proiectul Catastrofă va include 7 coproducții și vor fi implicate 16 teatre. Spectacolele au ca punct de plecare teme din tragedia antică greacă. Gábor Tompa a mai adăugat că spectacolul PROMETEU ’22 este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI, rolul acestuia fiind acela de a observa lumea cu un ochi obiectiv și de a împărtăși oamenilor cunoașterea.

Igor Samobor, interpretul personajului principal, a vorbit despre importanța coproducțiilor internaționale precum aceasta și despre noile perspective pe care le deschid. A vorbit, de asemenea, și despre actualitatea piesei: „Cunoaștem cu toții mitul lui Prometeu, care a adus oamenilor focul și, prin urmare, cunoașterea. De fapt, el le-a predat oamenilor civilizația. Acum când suntem în aproapierea unui război, când simțim că în jurul nostru lumea se prăbușește, când suntem bombardați cu știri false și nu putem știi ce este adevărat și ce nu, trebuie să ne întoarcem spre trecut și să decidem care sunt lucrurile care contează cu adevărat.”

Vasile Șirli, compozitorul spectacolului, a precizat că muzica poate transmite frământarea, îndoiala, frica și întrebările din piesă: „Am vrut ca muzica să vorbească despre durere, despre gândul legat de bine și rău, și mai ales despre speranță. Marea speranță că totul va fi bine. Mi-am dorit ca muzica să fie asemeni unei experiențe care ne duce la gândul bun.”

Din distribuția specatcolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Andrea Vindis, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea producției își dau concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (elemente de decor și costume), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (colaborator decor și costume).

Următoarele reprezentații cu spectacolul „PROMETEU’22” sunt programate în datele de 2 și 3 iulie, în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Biletele pentru cele trei reprezentații pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului și online de pe www.biletmaster.ro.

După premiera de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în luna octombrie „PROMETEU’22” va avea premiera în Slovenia, la Ljubljana, iar în luna decembrie la Constanța. La Cluj, PROMETEU’22 se va mai juca și în luna noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. În februarie 2023 va fi prezentat la Porto, în cadrul Festivalului Finisterra organizat de Teatrul Național São João și de Uniunea Teatrelor din Europa.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.