„PROMETEU’22” în maghiară, română, slovenă și engleză, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj!
https://www.ziarulmetropolis.ro/prometeu22-in-maghiara-romana-slovena-si-engleza-la-teatrul-maghiar-de-stat-cluj/

Vineri, 1 iulie, ora 20, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului „PROMETEU’22”, bazat pe tragedia antică „Prometeu înlănţuit” de Eschil, regizat de Gábor Tompa.

Un articol de Liliana Matei|30 iunie 2022

Spectacolul este jucat în limbile maghiară, română, slovenă și engleză și beneficiază de subtitrare în limbile maghiară, română și engleză. „PROMETEU’22” este o coproducție Teatrul Maghiar de Stat Cluj – Teatrul de Stat din Constanța – SNT Drama Ljublajana și face parte din proiectul Catastrofă derulat de Uniunea Teatrelor din Europa.

La începutul conferinței de presă organizată cu ocazia premierei, Gábor Tompa a declarat că proiectul Catastrofă va include 7 coproducții și vor fi implicate 16 teatre. Spectacolele au ca punct de plecare teme din tragedia antică greacă. Gábor Tompa a mai adăugat că spectacolul PROMETEU ’22 este o meditație asupra condiției intelectualului în secolul XXI, rolul acestuia fiind acela de a observa lumea cu un ochi obiectiv și de a împărtăși oamenilor cunoașterea.

Igor Samobor, interpretul personajului principal, a vorbit despre importanța coproducțiilor internaționale precum aceasta și despre noile perspective pe care le deschid. A vorbit, de asemenea, și despre actualitatea piesei: „Cunoaștem cu toții mitul lui Prometeu, care a adus oamenilor focul și, prin urmare, cunoașterea. De fapt, el le-a predat oamenilor civilizația. Acum când suntem în aproapierea unui război, când simțim că în jurul nostru lumea se prăbușește, când suntem bombardați cu știri false și nu putem știi ce este adevărat și ce nu, trebuie să ne întoarcem spre trecut și să decidem care sunt lucrurile care contează cu adevărat.”

Vasile Șirli, compozitorul spectacolului, a precizat că muzica poate transmite frământarea, îndoiala, frica și întrebările din piesă: „Am vrut ca muzica să vorbească despre durere, despre gândul legat de bine și rău, și mai ales despre speranță. Marea speranță că totul va fi bine. Mi-am dorit ca muzica să fie asemeni unei experiențe care ne duce la gândul bun.”

Din distribuția specatcolului fac parte actorii: Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Cătălina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pană, Dana Dumitrescu (Teatrul de Stat Constanța), Gábor Viola, Áron Dimény, Tamás Kiss, Anikó Pethő, Eszter Román, Zsolt Bogdán, Andrea Vindis, Melinda Kántor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj).

La realizarea producției își dau concursul: Erwin Șimșensohn (regizor secund), Carmencita Brojboiu (elemente de decor și costume), Vasile Șirli (muzica originală), Ágnes Kali (dramaturgia), Ferenc Sinkó (coregrafia), Radu Daniel (video) Gyopár Bocskai (colaborator decor și costume).

Următoarele reprezentații cu spectacolul „PROMETEU’22” sunt programate în datele de 2 și 3 iulie, în Sala Mare a Teatrului Maghiar. Biletele pentru cele trei reprezentații pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului și online de pe www.biletmaster.ro.

După premiera de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, în luna octombrie „PROMETEU’22” va avea premiera în Slovenia, la Ljubljana, iar în luna decembrie la Constanța. La Cluj, PROMETEU’22 se va mai juca și în luna noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. În februarie 2023 va fi prezentat la Porto, în cadrul Festivalului Finisterra organizat de Teatrul Național São João și de Uniunea Teatrelor din Europa.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.