Protagonistul documentarului „Rețeaua”, Vlad Voiculescu, noul Ministru al Sănătăţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/protagonistul-documentarului-reteaua-vlad-voiculescu-noul-ministru-al-sanatatii/

Vlad Voiculescu, fondatorul Reţelei Citostaticelor, va conduce începând de astăzi Ministerul Sănătăţii.

Un articol de Liliana Matei|20 mai 2016

Președintele Klaus Iohannis a semnat în această dimineață decretul de numire a lui Vlad Voiculescu în funcția de ministru al Sănătății. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură de către Vlad Voiculescu va avea loc vineri, la ora 14,00, la Palatul Cotroceni.

Vlad Voiculescu a inițiat în 2008 așa numita Rețea a Citostaticelor, un grup de peste 400 de voluntari din toată Europa care aduceau gratuit în România medicamentele care lipseau bolnavilor de cancer.

Povestea Rețelei Citostaticelor a fost și tema documentarului regizat de Claudiu Mitcu – „Rețeaua”.

Producția a avut premiera internațională la sfârșitul anului trecut și a fost proiectată în numeroase festivaluri din țară și din străinătate. Filmul a câștigat la începutul acestei săptămâni „Premiul pentru cel mai bun documentar” la Gala Uniunii Cineaștilor din România.

În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei  ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca „Rețeaua Citostaticelor”.

Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul „Rețeaua” urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

Filmul este produs după o investigație jurnalistică realizată de Vlad Mixich.

Claudiu Mitcu este realizatorul documentarelor „Nisipuri” (2007), „Australia” (2009), „Ciupelniţa”, „Circul vesel” (2010) și “Noi doi” (2011). În 2010, regizorul a primit din partea Ambasadei Franţei în România „Premiul Drepturilor Omului” pentru abordarea deschisă a diversităţii din filmele sale documentare.

“Rețeaua” este o producție Parada Film și WeAreBasca, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea HBO România.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.