Pruteanu, Stanislaw Lem şi Tarantino – 27 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/pruteanu-stanislaw-lem-si-tarantino-27-martie-in-cultura/

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, „Academia Română”, se năştea regizorul american Quentin Tarantino şi se stingea din viaţă George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2017

În ultimii ani ai vieţii, Pruteanu a militat public împotriva “gunoaielor” din industria de divertisment, referindu-se la programele de televiziune şi la manele.

Cu mai puţin de un an înainte de moartea sa, Pruteanu scria cu nostalgie despre… “Invenţiile din viaţa mea”. O listă cu 11 obiecte “absolut noi” care la începutul copilăriei sale nu existau – pixul cu bilă (cu pastă), materialele plastice, frigiderul, radioul cu tranzistori, televizorul, calculatorul (de calculat), video-ul, telecomanda, „compiuterul”, telefonul mobil („celularul”), cuptorul cu microunde – prezentându-le, pe scurt şi cu umor, pe fiecare în parte. Despre televizor aflăm că:

Eram la liceu când în casă la noi a fost adus primul televizor (Rubin, alb-negru). Muncitorii care l-au dat jos din mașină l-au scăpat pe scări. Televizorul s-a făcut praf şi mama era să leșine. Tata și-a păstrat cumpătul, m-a luat de o aripă și m-a băgat în mașină. Am mers la un amic, a împrumutat bani și, peste o oră, fermecătoarea cutie la care o puteam vedea pe Cleo Stiber era în sufragerie. Azi, îl consider un obiect care influențează mai mult în rău (deși ar putea s-o facă în bine) structura spirituală a omenirii. – George PrPruteanuuteanu

1776 – A fost înfiinţat ’’Balşoi Teatr’’ (’’Teatrul Mare’’) la Moscova, în timpul ţarinei Ecaterina II.

1845 – S-a născut Wilhelm Roentgen, primul laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1901)

1871 – S-a născut romancierul şi eseistul german Heinrich Mann

1879 – Prin decret regal Societatea Academică Română a fost transformată în Academia Română

1899 – Fizicianul Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia şi Franţa

1918 – A încetat din viaţă scriitorul american Henry Adams (n. 1838)

1968 – A încetat din viaţă într-un accident cu un Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin (n.1934), primul om în spaţiu în 1961

2000 – A încetat din viaţă regizorul Paul Călinescu (n.1902), pionier al cinematografiei româneşti – Răsună valea (1949), Porto-Franco (1961), Titanic vals (1964).

2006 – A încetat din viaţă renumitul scriitor polonez Stanislaw Lem, cunoscut mai ales ca autor a numeroase cărţi ştiinţifico-fantastice, între care ”Solaris” şi ”Omul dePruteanu pe Marte”. Cea mai bună lucrare a sa, „Solaris”, a fost ecranizată de două ori, în 1972 şi în 2002. (n. 1921)

2008 – A murit lingvistul George Pruteanu, profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române

1907 – Aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.

1942 – S-a născut actriţa Olga Bucataru

1942 – S-a născut actorul britanic Michael York

1963 – S-a născut regizorul american Quentin Tarantino –  Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1994), Kill Bill Vol. 1 (2003), Kill Bill Vol. 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (Ticăloși fără glorie, 2009).

Filmele realizate de Tarantino i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur, BAFTA și Palme d’Or. În 2007, Total Film l-a clasat pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile.

1969 – S-a născut cântăreaţa Mariah Carey

1975 – S-a născut cântăreață pop americană Fergie (The Black Eyed Peas și Wild Orchid)

Foto cu Pruteanu, Stanislaw Lem şi Tarantino – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.