„Punct“, la Origame Studio, între 27 şi 29 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/punct-la-origame-studio-intre-27-si-29-iunie/

Origame Studio este, în acest sfârşit de săptămână, gazda unei mostre din viitorul imediat al artei româneşti, sub forma expoziţiei absolvenţilor de master pictură de la Universitatea Naţională de Arte, clasa Cezar Atodiresei.

Un articol de Ştefania Dumbravă|27 iunie 2014

Cei șapte expozanți, Liliana Arnaut, Mihaela Bota, Dragoș Bojin, Francisca Dragomirescu, Alexandra Dragomir, Bogdan Sassu și Viorica Pricope, aduc în fața publicului fragmente din materializarea finală a căutărilor lor artistice din ultimii doi ani, care demonstrează o sinceritate evidentă în demersurile de identificare a propriului drum în lumea artei.

Surprinzător de unitar calitativ nu în ciuda, ci tocmai datorită diversității și originalității abordărilor individuale, grupul clasei de master 2014 se prezintă în fața publicului ca o reuniune de artiști cu siguranțe care țin de asumarea propriilor răspunsuri la întrebări și probleme universale ale conștiinței individuale și sociale a omenirii.

Locul și experiența ființei în contextul timpului şi realitățile ultime ale existenței definesc preocupările Vioricăi Pricope și ale Mihaelei Bota.

Angoasă. Identitate şi aspiraţie

Dacă prima artistă identifică autoreprezentarea ca formă perfectă de luptă împotriva uitării, pentru cea de-a doua, memoria, sub forma succesiunii individualităților efemere, reprezintă singura formă de inserție și identitate a individului în timp.

Afirmarea propriei conștiințe în mijlocul societății definește demersul lui Bogdan Sassu, iar Alexandra Dragomir adaugă meditația asupra dialecticii estetice (opoziția frumos-urât și, mai ales, terenul subiectiv al limitei dintre ele) şi asupra raportului dintre percepția singulară și cea colectivă.

Compunerea și descompunerea individului ca identitate conștientă, traseu vizualizat pe parcursul trecerii de la întuneric la lumină, o preocupă pe Francisca Dragomirescu, în timp ce Dragoș Bojin și Liliana Arnaut aduc în fața publicului, fiecare în felul său și în abordări opuse, trăirile cele mai profunde ale ființei umane: angoasa chinuitoare și aspirația către transcendență prin spiritualitate.

Origame Studio și clasa de master pictură 2014 vă așteaptă la vernisajul expoziției Punct, vineri, 27 iunie, la ora 19.00, în galeria din str. Popa Nan 82. Ca toate lucrurile bune, expoziția durează foarte puțin: ea va rămâne pe simeze doar vineri seară, sâmbătă și duminică, începând de luni Origame Studio urmând să fie revendicat de Dragoș Bojin, despre care singurul lucru care se poate spune momentan este că ne pregătește ceva.



30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.