„Punct“, la Origame Studio, între 27 şi 29 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/punct-la-origame-studio-intre-27-si-29-iunie/

Origame Studio este, în acest sfârşit de săptămână, gazda unei mostre din viitorul imediat al artei româneşti, sub forma expoziţiei absolvenţilor de master pictură de la Universitatea Naţională de Arte, clasa Cezar Atodiresei.

Un articol de Ştefania Dumbravă|27 iunie 2014

Cei șapte expozanți, Liliana Arnaut, Mihaela Bota, Dragoș Bojin, Francisca Dragomirescu, Alexandra Dragomir, Bogdan Sassu și Viorica Pricope, aduc în fața publicului fragmente din materializarea finală a căutărilor lor artistice din ultimii doi ani, care demonstrează o sinceritate evidentă în demersurile de identificare a propriului drum în lumea artei.

Surprinzător de unitar calitativ nu în ciuda, ci tocmai datorită diversității și originalității abordărilor individuale, grupul clasei de master 2014 se prezintă în fața publicului ca o reuniune de artiști cu siguranțe care țin de asumarea propriilor răspunsuri la întrebări și probleme universale ale conștiinței individuale și sociale a omenirii.

Locul și experiența ființei în contextul timpului şi realitățile ultime ale existenței definesc preocupările Vioricăi Pricope și ale Mihaelei Bota.

Angoasă. Identitate şi aspiraţie

Dacă prima artistă identifică autoreprezentarea ca formă perfectă de luptă împotriva uitării, pentru cea de-a doua, memoria, sub forma succesiunii individualităților efemere, reprezintă singura formă de inserție și identitate a individului în timp.

Afirmarea propriei conștiințe în mijlocul societății definește demersul lui Bogdan Sassu, iar Alexandra Dragomir adaugă meditația asupra dialecticii estetice (opoziția frumos-urât și, mai ales, terenul subiectiv al limitei dintre ele) şi asupra raportului dintre percepția singulară și cea colectivă.

Compunerea și descompunerea individului ca identitate conștientă, traseu vizualizat pe parcursul trecerii de la întuneric la lumină, o preocupă pe Francisca Dragomirescu, în timp ce Dragoș Bojin și Liliana Arnaut aduc în fața publicului, fiecare în felul său și în abordări opuse, trăirile cele mai profunde ale ființei umane: angoasa chinuitoare și aspirația către transcendență prin spiritualitate.

Origame Studio și clasa de master pictură 2014 vă așteaptă la vernisajul expoziției Punct, vineri, 27 iunie, la ora 19.00, în galeria din str. Popa Nan 82. Ca toate lucrurile bune, expoziția durează foarte puțin: ea va rămâne pe simeze doar vineri seară, sâmbătă și duminică, începând de luni Origame Studio urmând să fie revendicat de Dragoș Bojin, despre care singurul lucru care se poate spune momentan este că ne pregătește ceva.



03
/08
/21

Scopul proiectului Eforie Colorat - Intervenție Culturală este să aducă laolaltă artiști plastici și oameni preocupați de bunăstarea mediului înconjurător. Iar pentru că arta nu trebuie să existe numai în galerii, evenimentele au fost concepute astfel încât publicul larg să fie implicat, direct sau indirect, în procesul de creație.

23
/07
/21

Inaugurată în urmă cu o lună la ARCUB, expoziția „Chimonoul întâlnește ia” curatoriată de Iulia Gorneanu a avut parte de un finisaj special în seara zilei de miercuri, 21 iulie, în pasajul Hanului Gabroveni. Fashion styling show-ul – sub direcția artistică a lui Alin Gălățescu – s-a desfășurat în prezența Ambasadorului Japoniei în România, ES Dl Hiroshi Ueda și a prezentat ținute ale designerilor români în ritmuri de muzică live interpretată de Jezebel.

21
/07
/21

Asociația Forumul Artelor Vizuale lansează „Eforie Colorat - Intervenție culturală” inițiază un demers artistic și ecologic ce va schimba atmosfera și peisajul în cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, Eforie Sud.

21
/07
/21

După ce la finalul lunii iunie strada Ion Ghica din București a intrat în circuitul proiectului „Străzi deschise”, iar Centrul Ceh a profitat de ocazie pentru a organiza o după-amiază specială în stradă, a venit momentul ca această experiență să se repete, pe 24 iulie, între orele 16:00-22:00.

21
/07
/21

Începând de joi, 22 iulie 2021, în clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6, Iași, vor funcționa 5 noi muzee: Muzeul Literaturii Române, Muzeul Poezie(i), Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism și Muzeul Pogromului de la Iași. În ziua inaugurării, intrarea la toate muzeele componente va fi gratuită.

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.