Purcarete, Dodin şi Mouawad deschid Festivalul de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/purcarete-dodin-si-mouawad-deschid-festivalul-de-teatru-de-la-sibiu/

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi inaugurată prin prezentarea producţiilor unora dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad şi Silviu Purcărete.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2014

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. În deschidere – Wajdi Mouawad, Lev Dodin şi Silviu Purcarete

Timp de zece zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad (născut în Liban la 16 octombrie 1968) aduce în premieră naţională în România spectacolul „Seuls“ al Companiei „Au Carré de l’Hypoténuse“.

Reprezentaţia programată în deschiderea ediţiei din acest an a festivalului va avea loc vineri, 6 iunie, ora 18:00, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

purcareteâ

Tot în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor juca şi actorii de la Maly Drama Theatre din St. Petersburg, Rusia. Spectacolul „Intrigă şi iubire” este o adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin (născut în 1944, în Siberia), unul dintre cele mai răsunătoare nume ale teatrului mondial actual.

Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc vineri, 6 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul are o durată de 2h15min şi va fi prezentat în limba rusă, cu traducere în limba română.

Silviu Purcărete va fi, de asemenea, prezent în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Sibiu cu mega producţia „Faust“ ce va avea o primă reprezentaţie de la ora 22:00, la Hala Balanţa.

„Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli.

Scenariul spectacolului produs de Teatrul Naţional din Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer.

Deschiderea celei de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi marcată şi în acest an printr-un spectacol de artificii impresionant, cu o programare minuţioasă, pe diferite culori şi înălţimi, ce presupune o pregătire de o lună de zile în avans.

purcarete

600 de bombiţe ce vor exploda la o înălţime de peste 200 de metri, candele romane cu peste 130 de lovituri, dar şi baterii de artificii cu peste 100 de lovituri vor compune spectacolul pregătit de Artificii Orăştie pentru ediţia din acest an.

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Programul celei de-a XXI-a ediţii va fi disponibil în curând pe sibfest.ro.

CIFRELE FITS 2014

10 zile, 6 – 15 iunie 2014

62.000 spectatori în fiecare zi

2500 artişti şi invitaţi

70 de ţări reprezentate

350 evenimente

66 spaţii de evenimente

Foto cu Purcarete şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – FITS 2014

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

16
/02
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” lansează un nou podcast: TEATRUL (DE) AZI. Actori, regizori, scenografi, artiști din România și din lume vor fi în dialog cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici în aventura căutării adevărurilor personale despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.