Radu Afrim, la Profesioniştii – sâmbătă, 25 ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-afrim-la-profesionistii-sambata-25-ianuarie/

Invitatul Eugeniei Vodă la ediţia Profesioniştilor de sâmbătă, 25 ianuarie, va fi un personaj cu totul special: regizorul de teatru Radu Afrim. Foarte iubit în special de publicul tânăr şi cunoscut pentru spectacolele sale originale, nonconformiste, provocatoare, Radu Afrim a reuşit să aducă „underground-ul” la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|23 ianuarie 2014

Invitatul Eugeniei Vodă la ediţia Profesioniştilor de sâmbătă, 25 ianuarie, va fi un personaj cu totul special: regizorul de teatru Radu Afrim. Foarte iubit în special de publicul tânăr şi cunoscut pentru spectacolele sale originale, nonconformiste, provocatoare, Radu Afrim a reuşit să aducă „underground-ul” la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Emisiunea poate fi urmărită atât la TVR 1, cât şi pe platforma online tvrplus.ro, de la ora 23.00.

„Pariul acestei ediţii e acela de a descifra resorturile biografice ale unei sensibilităţi artistice excepţionale: un om plecat din orăşelul transilvan Beclean şi ajuns unul dintre cei mai sofisticaţi regizori europeni”, spune Eugenia Vodă.

Realizatoarea mai declară că şi-a conceput emisiunea ca pe „un continuu balans între nebunia Vieţii şi nebunia Teatrului, între scenariul unei biografii uneori senzaţionale şi scenariul unei cariere exemplare!”.

Radu Afrim

Radu Afrim a absolvit secţia regie a Facultăţii de Teatru şi Facultatea de Litere – română-franceză din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai

Printre spectacolele montate de el se numără: No Mom`s Land, la Teatrul Luni de la Green Hours, Bucureşti, De ce fierbe copilul în mămăligă, E doar Sfârşitul lumii – la Teatrul Odeon din Bucureşti, Trei surori sau Alge-Bernarda’s house remix la Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe.

Tot de numele lui Radu Afrim se leagă şi piesele: Povestiri despre nebunia (noastră) cea de toate zilele, pusă în scenă la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, Plaja, Adam Geist, Omul Pernă, toate trei la Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Inimi cicatrizate la Teatrul de Stat Constanţa, Jocul de-a vacanţa la Teatrul Municipal Baia Mare.

Radu Afrim

Emisiunea Profesioniştii, realizată de Eugenia Vodă, a fost distinsă cu numeroase premii, printre care „Premiul Clubului Român de Presă” pentru cel mai bun talk-show, „Premiul criticii” pentru cea mai bună emisiune de televiziune, dar şi premiul APTR pentru talk-show.

Foto cu Radu Afrim şi Eugenia Vodă – TVR

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).