Radu Aldulescu, câştigătorul Premiului Literar „Augustin Frăţilă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-aldulescu-castigatorul-premiului-literar-augustin-fratila/

Radu Aldulescu a fost desemnat câştigătorul celui mai valoros premiu literar din România, pentru cel mai bun roman românesc publicat în 2012.

Un articol de Teodora Gheorghe|8 noiembrie 2013

Joi, 7 noiembrie, a avut loc Gala Premiului Literar Augustin Frăţilă, aflat la a doua ediţie. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Casa de Cultură şi găzduit de Hotelul InterContinental, în Sala Rondă. Radu Aldulescu a fost desemnat câştigătorul celui mai valoros premiu literar din România, pentru cel mai bun roman românesc publicat în 2012.

Din cele 56 de romane înscrise în concurs cinci au ajuns în finală: „Craii şi morţii” de Dan Stanca, „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu, „Hotel Universal” de Simona Sora, „Omar cel orb” de Daniela Zeca, şi „Şoseaua Căţelu 42” de Alina Nedelea.

Din juriul de specialiate au făcut parte Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea–Enache. Votul final a aparţinut însă juriului de bloggeri (preşedinte: Dragoş Butuzea) care a acordat fiecărui roman puncte de la 1 la 5. Printre aceştia s-au numărat Virginia Costeschi, Dragoş Butuzea, Bogdan Nicolai, Maria Coman, Alex Ciucă.

Romanul lui Radu Aldulescu, „Cronicile genocidului”, a fost desemnat cel mai bun roman românesc publicat în 2012, fiind premiat cu 10.000 euro. Bogdan Ştefănescu, director editorial la Polirom, l-a numit pe Radu Aldulescu „ultimul scriitor care are ureche pentru proletariat”, având curajul de a reda o lume la care puţini au acces.

Radu Aldulescu

Coperta romanului scris de Radu Aldulescu

Invitaţii serii au vorbit, cu umor fin, dar şi cu seriozitate, despre rolul concursului, dar şi al criticilor literari: „Scriitorii trebuie să seducă publicul. Noi ne ocupăm de logistică”, a remarcat preşedintele juriului, Alex. Ştefănescu. În viziunea sa, iniţiativa Casei de Cultură are menirea de a relansa interesul pentru literatură. Criticul literar Daniel Cristea-Enache consideră că un scriitor trebuie recunoscut în timpul vieţii, lăudând astfel meritele celor care au făcut posibilă desfăşurarea concursului.

Evenimentul a fost moderat de Adriana Nedelea. Momentele artistice au fost oferite de talentata Ana Cristina Leonte, masterandă la Conservator.

Foto cu Radu Aldulescu – Editura Cartea Românească

05
/04
/18

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios! Volumul, ilustrat de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu (Robert Şerban - Tudor Şerban), care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă. 

27
/03
/18

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, dar și ziua în care sărbătorim un secol de la Unirea Basarabiei cu România, prilej de a readuce în prim plan, pentru o clipă, câțiva dintre artiștii născuți pe teritoriul actual al Basarabiei și deveniți parte integrantă a memoriei, identității și culturii naționale.

25
/03
/18

Publicitar, prozator, dramaturg, Alex Tocilescu (40 de ani) este unul dintre cei mai în vogă oameni de litere din România zilelor noastre. Este foarte urmărit pe rețelele de socializare, unde a dobândit o simpatie aparte pentru fotografiile cu pisicile sale (însoțite de câteva gânduri ale felinelor).

23
/03
/18

Scrisă și regizată de Guillermo del Toro, versiunea cinematografică a romanului Forma apei/ The Shape of Water a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Romanul a apărut în această săptămână în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

21
/03
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Misticismul ebraic își găsește expresia concentrată în Cabala. Este o doctrină esoterică despre Dumnezeu și Univers ca formă foarte veche a revelației (de aici și sensul literar al cuvântului cabala, tradiție), transmisă de un lung șir de inițiați.

20
/03
/18

Pornim, astăzi, pe urmele scriitorului de Nobel Gabriel Garcia Marquez (născut într-o zi de 6 martie), prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.

20
/03
/18

Nici mare, dar nici minor – îl aprecia G. Călinescu într-o cronică din 1932, pentru ca, în „Istoria literaturii“ din 1941, să găsească strălucita formulă: „El nu-i niciodată aşa de liric încât să fie mare, niciodată atât de facil încât să nu fie poet“. Autorul cunoscutelor „Balade vesele şi triste”, George Topîrceanu, contemporan cu Arghezi, Blaga şi Barbu, s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti, în familia unui cojocar.

16
/03
/18

Joi, 22 martie, de la ora 19.00, se lansează la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, romanul Visul numărul 9, de David Mitchell, recent apărut în traducerea lui Mihnea Gafița. Într-un registru stilistic uimitor, scriitorul britanic ne poartă în acest roman prin lumea halucinantă a metropolei Tōkyō. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.