Radu Beligan: 95 de ani, un rol impecabil şi un tort în formă de scenă, la Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-95-de-ani-un-rol-impecabil-si-un-tort-in-forma-de-scena-la-metropolis/

Radu Beligan şi-a sărbătorit ziua de naştere pe scenă, într-un nou rol din spectacolul „Lecţia de violoncel“, scris de Mona Radu şi regizat de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Maestrul a împlinit pe 14 decembrie 95 de ani.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Radu Beligan şi-a sărbătorit ziua de naştere pe scenă, într-un nou rol din spectacolul „Lecţia de violoncel“, scris de Mona Radu şi regizat de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Maestrul a împlinit 95 de ani pe 14 decembrie, fiind aplaudat de personalităţi din lumea artistică, de politicieni şi de vedete TV.

I-au cântat „Mulţi ani trăiască!“, printre alţii, actorii Oana Pellea, Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu, Costel Constantin, Florina Cercel, regizoarele Alice Barb şi Sanda Manu, soprana Mariana Nicolesco, vedeta TV Andreea Esca, omul de media Adrian Sârbu, Sorin Oprescu, primarul Capitalei, fostul preşedinte Emil Constantinescu, academicianul Ionel Haiduc, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

După aproape două ore în care a jucat impecabil, la 95 de ani, Radu Beligan a rămas în faţa spectatorilor, pentru a tăia un tort în formă de scenă. „Simt atâta iubire, încât doare!“, a spus maestrul, care a mai stat apoi alături de publicul său, pentru a acorda autografe pe un album de fotografii, realizat special pentru această aniversare.

tort beligan

„A fost un moment istoric pentru mine, pentru că Radu Beligan este cel care, în 1969, m-a adus de la Iaşi în Bucureşti, în anul în care a fost numit director la Teatrul Naţional“, a povestit actorul Costel Constantin, prezent la eveniment. „De atunci am stat alături de el timp de 45 de ani. E minunat ce s-a întâmplat în seara asta şi asta dovedeşte că munca te face să uiţi că mai sunt şi necazuri şi că mai trec anii peste noi. Mintea brici se păstrează prin exerciţiu. Avem o meserie superbă“.

Citiţi şi: Viaţa maestrului Radu Beligan, pe o coală A4

Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, a declarat pentru Ziarul Metropolis că „maestrul Beligan a jucat fantastic“. „Poate n-ar trebui s-o spun, dar dintre toţi cei cinci artişti care s-au perindat pe scenă, maestrul a fost cel mai bun! Şi-a jucat rolul, trăindu-l, a fost foarte natural. Probabil că aşa a jucat toată viaţa, dar la 95 de ani să-l vezi pe scenă e ceva cu totul neobişnuit“.

„Încă din tinereţe, fiind student la Academia de Studii Economice, între 1971 şi 1975, o spun cu toată sinceritatea, eram un fan al maestrului Beligan“, a declarat şi Marcel Nicolaescu, viceprimarul Capitalei. „L-am apreciat dintotdeauna. Astăzi, mi-au dat lacrimile când am realizat că este o personalitate care reprezintă pentru mine un mod de viaţă. Este un exemplu. La această vârstă are coerenţă şi putere de muncă. E un tip extrem de lucid, cu o minte limpede. Ani buni de-acum înainte sunt convins că va fi pe scenă“, a completat Marcel Nicolaescu.

radu beligan aplauze

Sute de spectatori au venit pe 14 decembrie şi în Piaţa Timpului din Bucureşti, să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor.

Citiţi şi: Radu Beligan, în lacrimi de bucurie de ziua lui, în Piaţa Timpului

„95 de ani. O viaţă! Aproape un secol petrecut în slujba Thaliei! Nu mă-ntrebaţi când a trecut, pentru că, în teatru, timpul este relativ. Anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg, adeseori, mai greu ca anii.

beligan tort 2

Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm, cu evidentă satisfacţie, că nobila meserie căreia i-am dedicat existenţa este, în continuare, la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie aşa. Teatrul este locul binecuvântat, unde oamenii pot trăi şi visa împreună, locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naştere un miracol“, a spus Radu Beligan.

Foto cu Radu Beligan – Fotograful Tău

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.