Radu Beligan: 95 de ani, un rol impecabil şi un tort în formă de scenă, la Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-95-de-ani-un-rol-impecabil-si-un-tort-in-forma-de-scena-la-metropolis/

Radu Beligan şi-a sărbătorit ziua de naştere pe scenă, într-un nou rol din spectacolul „Lecţia de violoncel“, scris de Mona Radu şi regizat de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Maestrul a împlinit pe 14 decembrie 95 de ani.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Radu Beligan şi-a sărbătorit ziua de naştere pe scenă, într-un nou rol din spectacolul „Lecţia de violoncel“, scris de Mona Radu şi regizat de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Maestrul a împlinit 95 de ani pe 14 decembrie, fiind aplaudat de personalităţi din lumea artistică, de politicieni şi de vedete TV.

I-au cântat „Mulţi ani trăiască!“, printre alţii, actorii Oana Pellea, Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu, Costel Constantin, Florina Cercel, regizoarele Alice Barb şi Sanda Manu, soprana Mariana Nicolesco, vedeta TV Andreea Esca, omul de media Adrian Sârbu, Sorin Oprescu, primarul Capitalei, fostul preşedinte Emil Constantinescu, academicianul Ionel Haiduc, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu şi George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

După aproape două ore în care a jucat impecabil, la 95 de ani, Radu Beligan a rămas în faţa spectatorilor, pentru a tăia un tort în formă de scenă. „Simt atâta iubire, încât doare!“, a spus maestrul, care a mai stat apoi alături de publicul său, pentru a acorda autografe pe un album de fotografii, realizat special pentru această aniversare.

tort beligan

„A fost un moment istoric pentru mine, pentru că Radu Beligan este cel care, în 1969, m-a adus de la Iaşi în Bucureşti, în anul în care a fost numit director la Teatrul Naţional“, a povestit actorul Costel Constantin, prezent la eveniment. „De atunci am stat alături de el timp de 45 de ani. E minunat ce s-a întâmplat în seara asta şi asta dovedeşte că munca te face să uiţi că mai sunt şi necazuri şi că mai trec anii peste noi. Mintea brici se păstrează prin exerciţiu. Avem o meserie superbă“.

Citiţi şi: Viaţa maestrului Radu Beligan, pe o coală A4

Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, a declarat pentru Ziarul Metropolis că „maestrul Beligan a jucat fantastic“. „Poate n-ar trebui s-o spun, dar dintre toţi cei cinci artişti care s-au perindat pe scenă, maestrul a fost cel mai bun! Şi-a jucat rolul, trăindu-l, a fost foarte natural. Probabil că aşa a jucat toată viaţa, dar la 95 de ani să-l vezi pe scenă e ceva cu totul neobişnuit“.

„Încă din tinereţe, fiind student la Academia de Studii Economice, între 1971 şi 1975, o spun cu toată sinceritatea, eram un fan al maestrului Beligan“, a declarat şi Marcel Nicolaescu, viceprimarul Capitalei. „L-am apreciat dintotdeauna. Astăzi, mi-au dat lacrimile când am realizat că este o personalitate care reprezintă pentru mine un mod de viaţă. Este un exemplu. La această vârstă are coerenţă şi putere de muncă. E un tip extrem de lucid, cu o minte limpede. Ani buni de-acum înainte sunt convins că va fi pe scenă“, a completat Marcel Nicolaescu.

radu beligan aplauze

Sute de spectatori au venit pe 14 decembrie şi în Piaţa Timpului din Bucureşti, să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor.

Citiţi şi: Radu Beligan, în lacrimi de bucurie de ziua lui, în Piaţa Timpului

„95 de ani. O viaţă! Aproape un secol petrecut în slujba Thaliei! Nu mă-ntrebaţi când a trecut, pentru că, în teatru, timpul este relativ. Anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg, adeseori, mai greu ca anii.

beligan tort 2

Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm, cu evidentă satisfacţie, că nobila meserie căreia i-am dedicat existenţa este, în continuare, la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie aşa. Teatrul este locul binecuvântat, unde oamenii pot trăi şi visa împreună, locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naştere un miracol“, a spus Radu Beligan.

Foto cu Radu Beligan – Fotograful Tău

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creștină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacșu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Actorii pleacă prea repede, indiferent care le este vârsta biologică... 37 de ani în Teatrul Mic, filme, spectacole pentru televiziune, căldură, generozitate, iubire pentru meserie și pentru familie. Sorin Medeleni a încetat din viață într-o duminică. Casa de Producție TVR vă propune să îl revedeți pe Sorin Medeleni în spectacolul „Bătrâna și hoțul”, miercuri, 23 decembrie, de la ora 9.30, pe TVR2.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

În vremea în care în satele de pe malul Argeșului, portocalele și bananele erau semn clar că se sfârșește anul, curentul electric era un adevărat lux, la fel ca și pâinea, iar o noapte de program TV reprezenta un miracol, oamenii încă erau legați cu fire nevăzute de obiceiuri străvechi. Și ce obicei putea fi mai de căpătâi în acea perioadă de mare puținătate a hranei decât tăiatul porcului.