Radu Beligan revine pe scenă în „Nemuritorul”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-revine-pe-scena-in-nemuritorul/

FOTO/VIDEO EXCLUSIV Ziarul Metropolis. Prima lectură pentru spectacolul „Nemuritorul”, cu Radu Beligan, Maia Morgenstern şi Marius Bodochi, în regia lui Dan Tudor, pe un text de Mona Radu, care va fi pus în scenă la Teatrelli, a avut loc cu câteva zile înainte de Crăciun.

Un articol de Monica Andronescu|20 decembrie 2015

La câteva zile după ce a împlinit 97 de ani, Radu Beligan a început un nou proiect, spectacolul „Nemuritorul”, a cărui premieră este prevăzută pentru începutul lunii februarie, la Teatrelli. O dimineață de decembrie cald. În sala cochetă din Piața Lahovari, are loc prima întâlnire a echipei care va pune în scenă un nou text al Monei Radu, scris pentru Radu Beligan.

„Am primit acest text ca pe un dar în avans de ziua mea. M-a cucerit prin prospețimea lui – teatrul este un organism viu și ca orice organism viu, supus îmbătrânirii”, ne-a spus Radu Beligan, mereu cu o sclipire de entuziasm în ochi când vine vorba de teatru. „Întotdeauna am subliniat importanța tinerilor în teatru – regizori, actori, dramaturgi. Numai cu ajutorul lor fenomenul teatral poate păstra viu interesul publicului. În plus, textul acesta îmi oferă pretextul de a juca din nou alături de minunata Maia Morgenstern, o colaborare care pentru mine reprezintă o bucurie și un privilegiu”, a mai spus el, la masa de lectură.

„Nemuritorul” e o poveste de dragoste în care sunt implicate trei personaje, o femeie și doi bărbați, o călătorie pe un vas de croazieră în jurul lumii, o relație care se naște pe Facebook, o comedie romantică pentru publicul larg.

Romanian Actors by Simion Buia-0696

Radu Beligan, la masa de lectură. Fotografii și video: Simion Buia

„Trăim într-o societate intrată, nu se știe când, în zodia depresiei. Copleșit de greutățile cotidiene și de o luptă dinainte pierdută cu sine însuși, omul nu se mai simte în stare să descopere farmecul, bucuria vieții. Pentru cei dispuși să-l descopere, mesajul piesei mele e simplu: viața e frumoasă și merită trăită”, a spus zâmbind Mona Radu.

„Încerc să nu scriu pentru cineva anume pentru că acest mod de a scrie condiționează foarte mult textul de datele interpreților. Însă, în cazul de față, trebuie să recunosc că mi-am croit personajul, în așa fel încât să corespundă cerințelor Maestrului Beligan”, a mai spus ea și ne-a povestit care a fost prima lui reacție după ce a citit textul. „Maestrul e foarte zgârcit cu laudele, chiar atunci când îi place un lucru. Mai mult, are tendința să taxeze, înainte de orice, minusurile. Pentru mine a fost o mare și plăcută surpriză să-l aud, după prima lectură: «O, dar e minunată!»”.

La 97 de ani, Radu Beligan e cel mai fericit, atunci când e pe scenă. Citește mult, aproape tot timpul, sau stă cu gândurile lui. Însă în ziua în care are spectacol e agitat încă de dimineață și de-abia așteaptă să vină momentul.

Romanian Actors by Simion Buia-0657

„Sunt emoționată, sunt fericită, sunt tulburată, sunt mândră pentru că am fost invitată, pentru că am fost aleasă, să fac parte din acest proiect cultural. O să spuneți că sunt vorbe formale, dar nu e așa. O spun din toată inima, e un proiect în care am mare încredere, sunt onorată de a mă afla alături de maestrul Beligan, sunt fericită să fiu alături de Marius, mă tulbură, mă emoționează mă incită acest text, scris de Mona Radu”, a spus Maia Morgenstern, înainte să citească prima replică.

Romanian Actors by Simion Buia-0759

Povestea în care sunt implicate cele trei personaje, Felix, Isabela și Marius, e o invitație în lumea plină de contradicții, vise și tristeți a iubirii. A iubirii care se destramă după 50 de ani de căsnicie. A iubirii care se naște sau reînvie la orice vârstă. Iar ultima replică a piesei, îi aparține, desigur, lui Radu Beligan:

„Femeile… Nu poți trăi fără, dar cu ele nici atât. Viața, moartea… Substantive de genul feminin… E tot ce știm despre ele. Restul, n-a aflat nimeni… Dar toți ne străduim să le mai păcălim o zi. Cui nu i-ar plăcea să fie nemuritor? Fugim de hotarul dintre viață și moarte, dar, ca într-un coșmar, cu cât fugim mai mult, cu atât ne apropiem de el. Ne rugăm, implorăm, conjurăm dumnezeirea… Umilință, amenințări, blesteme, ne pretăm la orice, poate, poate căpătăm încă o zi… Câtă deșertăciune. Cel care ne măsoară firul vieții nu poate fi păcălit nici de cel mai elocvent avocat. Și totuși, fiecare dintre noi are la îndemână secretul. Fiecare dintre noi poate trăi mii de vieți într-o zi. De asta e mai important să ne preocupe mai ales cum, nu cât trăim. Avea dreptate cel care spunea că secretul longevității este iubirea. Cred că suntem pe pământ pentru acest lucru unic: să iubim. Repet adesea celor ce vor să mă asculte: iubiți ce vreți, dar iubiți. Nimic nu e mai dezastruos decât infirmitatea inimii. Viața e o călătorie scurtă. Să încercăm să o facem la clasa I.”

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.