Radu Ciobotea readuce Revoluția din ’89 în atenția publicului francez
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-ciobotea-readuce-revolutia-din-89-in-atentia-publicului-francez/

Scriitorul Radu Ciobotea, directorul adjunct al ICR Paris, a adus Revoluţia din decembrie 1989 în atenţia publicului francez, printr-o carte de excepţie şi prin două evenimente de mare impact mediatic, informează un comunicat.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 decembrie 2014

Cartea a apărut recent la editura pariziană Orizons și a intrat deja în librăriile franceze, fiind distribuită de editura L’Harmattan. Volumul se intitulează Journalistes français dans la Roumanie communiste (Jurnaliști francezi în Romania comunistă) și conține cele mai importante reportaje, analize politice și chiar știri apărute în presa franceză în perioada 1974-1989.

Conceput pe capitole tematice, cu introduceri realizate de coordonator pentru cititorii din Franța, volumul prezintă o nouă istorie politică a României comuniste și postcomuniste, restituind cititorilor imaginea țării noastre văzută de jurnaliștii francezi, într-o epocă în care articolele acestora erau inaccesibile în România. Ea devine accesibilă acum, la douăzeci și cinci de ani de la Revoluție, deocamdată pentru publicul francez și, în curând, în traducere română, pentru publicul din țara noastră.

Radu Ciobotea „Este, inevitabil, o carte incompletă. Nicio carte nu este simplă, orice carte ascunde mistere, pasiuni care au născut-o, cele pe care le va provoca. Aceasta, dincolo de tăcerile sale, de zgomotele sale, uneori asurzitoare, mai ales spre finalul în care auzim clar tancurile, mitralierele, strigătele care s-au opus dictaturii, rămâne în continuare o carte care trebuie retrăită, care trebuie completată cu propriile întrebări şi necunoscute”, mărturiseşte autorul, la începutul cărții.

Lansarea volumului a prilejuit două evenimente de amploare în capitala Franței. Primul, desfășurat la 5 decembrie, a reunit oameni politici, jurnaliști și analiști politici din ambele țări. Din România au sosit pentru această lansare Petre Roman, Emil Hurezeanu, Cristian Pârvulescu și Luca Niculescu.

Francezii au fost reprezentați prin câțiva jurnaliștii celebri, printre care Bernard Guetta (atunci ziarist la Le Monde, acum „vedeta” din fiecare dimineață a Radio France Inter), Marc Semo (atunci corespondent în România, acum directorul departamentului Externe al cotidianului Liberation), Jose Manuel Lamarque (atunci corespondent în România, acum specialistul France Inter în probleme europene), jurnaliști de la Radio France Internationale și scriitori, între care dramaturgul Matei Vișniec.

Prezentarea volumului a fost făcută de scriitorul Daniel Cohen, directorul editurii Orizons, care a apreciat tenacitatea lui Radu Ciobotea de a realiza o carteRadu Ciobotea de și despre jurnalism, proiect pe care l-a inițiat în 2008 și, în ciuda plecării sale neașteptate din Paris în Republica Moldova, l-a dus la bun sfârșit în decembrie 2014. El a precizat că aceasta este a doua carte publicată de diplomatul român la editura Orizons, prima fiind despre reportajul român și francez între cele două războaie mondiale.

Volumul realizat de Radu Ciobotea, cu o copertă ilustrată de fotograful timișorean Constatin Duma, a stârnit interesul comentatorilor și al publicului, generând o dezbatere extrem de animată în Salonul de Aur al Palatului de Behague, reședința ambasadorului României în Franța.

La 8 decembrie, dezbaterea a continuat la sediul săptămânalului L’Express, fiind moderată de directorul publicației, Christian Makarian, unul din cei mai cunoscuți editorialiști francezi. În compania mai multor jurnaliști francezi, invitații români au vorbit despre Decembrie `89 și evoluția României în ultimii 25 de ani, în compania mai multor jurnaliști francezi.

Discuțiile au generat reacții uneori agitate ale publicului în care se aflau jurnaliști și scriitori francezi, dar și români din diaspora, unii nemultumiți de modul în care au decurs alegerile din noiembrie, precum și de imaginea României în Franța. Și de data aceasta, cartea realizată de Radu Ciobotea a fost apreciată ca un eveniment editorial pe piața cărții franceze și ca un remember al luptei duse la început de Timișoara, apoi de întreaga Românie, împotriva regimului comunist, încheie comunicatul.

Foto: Radu Ciobotea, Jurnaliști francezi în Romania comunistăPolirom

13
/11
/15

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran". Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.

11
/11
/15

În perioada 18-22 noiembrie 2015, Grupul editorial ALL va fi prezent la cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învățătură. Cu această ocazie, va fi lansată ediția a doua a campaniei Cartea în așteptare, un proiect care încurajează lectura și cultivarea interesului pentru cărți în rândul tinerilor.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

27
/10
/15

De ce trebuie să-i mulțumim... prostiei? Aflăm de la Erasmus din Rotterdam, care a scris, acum mai bine de 500 de ani, „Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei". Faimosul cărturar umanist s-a născut pe 28 octombrie 1466.

27
/10
/15

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment au vorbit, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.