Radu Jude şi Ana Ularu, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-si-ana-ularu-la-festivalului-de-film-de-la-cannes/

Scurtmetrajul “Trece şi prin perete/ It can pass through the wall”, de Radu Jude – o adaptare liberă după povestirea lui Cehov “În magazie”, a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2014.

Un articol de Petre Ivan|23 aprilie 2014

Regizorul Radu Jude se întoarce la Festivalul de la Cannes cu cel mai nou scurtmetraj al său, după ce filmul „O umbră de nor” a avut premiera mondială, anul trecut, în aceeaşi secţiune.

Scenariul filmului „Trece şi prin perete” poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuţiu s-a ocupat de montaj, în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia, de Adi Cristea, iar costumele, de Maria Pitea, notează Mediafax.

Din distribuţie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaşte din multipremiatul lungmetraj „Toată lumea din familia noastră”, Ion Arcudeanu, Marcel Horobeţ, Gabriel Spahiu şi Alecu Jude.

Scurtmetrajul „Trece şi prin perete” este o adaptare liberă după povestirea „În magazie”, de A. P. Cehov şi este o producţie 100% independentă realizată de Micro Film în coproducţie cu Mitra Film şi Cinelabs Romania. Producătorii scurtmetrajului sunt Radu Jude şi Ada Solomon.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială.

* * * * *

Un alt scurtmetraj, „L1-L5”, regizat de Letiţia Roşculeţ şi produs de Cloud9film, cu Ana Ularu în rolul principal, a fost selectat la Cannes, în secţiunea Short Film Corner.

Radu Jude

Inspirat din fapte reale, „L1-L5” spune povestea adevărată a regizoarei Letiţia Roşculeţ. Abordat într-un unghi subiectiv, filmul urmăreşte 60 de zile din viaţa unei femei care, după un accident de maşină, învaţă să retrăiască viaţa altfel.

Lansată în anul 2004, secţiunea Short Film Corner este un eveniment adresat exclusiv industriei cinematografice. Această secţiune oferă producătorilor şi regizorilor posibilitatea de a-şi prezenta filmele selecţionerilor de festivaluri, agenţilor, cumpărătorilor şi de a pune bazele unor viitoare colaborări.

La ediţia de anul acesta a Short Film Corner au fost selectate şi filmele româneşti: „12 minute”, de Nicolae Constantin Tănase, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Cadoul”, de Dumitru Grosei, „Calea Dunării”, de Sabin Dorohoi, „Catafalce”, de Radu Constantin Vasile, „Dry Bones”, de Luiza Pârvu, „Jurnal#2”, de Adina Pintilie, „Kazimir”, de Dorian Boguţă, „Kowalski”, de Andrei Creţulescu, „Rio 2016”, de Bianca Rotaru, „Rost”, de Şerban Georgescu, „Shtorzina”, de Radu Mihai, „Tuns, ras şi frezat”, de Bogdan Mureşanu, şi „Vocea a doua”, de Daniel Sandu, informează Mediafax.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 14 – 25 mai.

Foto cu Radu Jude şi L1-L5 – cinemagia

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.