Radu Jude vorbește despre Max Blecher la Tramvaiul 26
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-vorbeste-despre-max-blecher-la-tramvaiul-26/

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitaţi la cea de-a 123-a ediţie a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) şi al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

Un articol de Liliana Matei|20 martie 2016

Într-o întâlnire moderată de Claudiu Komartin şi Emanuela Ignăţoiu-Sora, romanciera Simona Sora, psihanalista şi autoarea Daniela Luca şi regizorul Radu Jude vor discuta la Tramvaiul 26 despre posteritatea şi despre actualitatea lui Max Blecher. În acest an, un film despre scriitorul interbelic cu destin tragic, în regia lui Radu Jude, va ajunge pe ecranele din România.

„Nu, fireşte că nu l-am uitat pe Blecher”, scriu organizatorii de la Institutul Blecher. „La aproape şapte ani de la centenarul Max Blecher, adică la aproape şapte ani de când am început seria de evenimente şi lecturi intitulată „Institutul Blecher” (ajunsă la ediţia 123), la cinci ani şi jumătate de la fondarea unei edituri care îi poartă numele, duminică ne adunăm să vorbim despre literatura acestui extraordinar scriitor, comparat cu Kafka şi Bruno Schultz, despre filmul lui Radu Jude care îl are ca protagonist şi va ajunge pe marile ecrane anul acesta, despre numeroasele traduceri ale romanelor „Întâmplări în irealitatea imediată” şi „Inimi cicatrizate”.

Max L. Blecher s-a născut pe 8 septembrie 1909, la Botoșani și a murit pe 31 mai 1938, la Roman, la doar 29 de ani. Prozator și poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban și este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității.

Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris imediat după declanșarea bolii. Max Blecher suferea de o boală pe atunci incurabilă, tuberculoză la coloana vertebrală. A fost internat în câteva sanatorii, întâi la Berck-sur-mer, în Franța, apoi la Leysin, în Elveția. Operele sale sunt în mare măsură autobiografice.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.