RADU LUPU – in memoriam
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-lupu-in-memoriam/

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariţia pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marţi, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagonişti pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu şi Robert Creimerman

Un articol de Liliana Matei|16 iunie 2022

Deținător al unui premiu Grammy și al unui premiu Edison pentru înregistrările realizate la Decca Records, precum și al Premiului Internațional Arturo Benedetti Michelangeli și dublu distins cu Premiul Abbiati al Asociației Criticilor Muzicali Italieni, Radu Lupu a fost unul dintre reperele pianisticii mondiale. În 1961, la vârsta de 16 ani, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a lucrat sub îndrumarea Galinei Eghiazarova, a lui Heinrich Neuhaus și Stanislav Neuhaus. În anii 1960 a fost câștigătorul a trei concursuri internaționale: Van Cliburn (1966 ) George Enescu (1967) și Leeds International (1969). De-a lungul carierei, a cântat alături de cele mai prestigioase orchestre conduse de cei mai renumiți dirijori. Printre colaborările sale, se numără cele cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, Orchestra Simfonică din Chicago condusă de Carlo Maria Giulini (1972, New York), Filarmonica din Berlin cu dirijorul Herbert von Karajan (1978), Filarmonica din Viena, cu dirijorul Riccardo Muti (1986), Orchestra Royal Concertgebouw, precum şi toate orchestrele londoneze şi americane importante. A susţinut recitaluri la cele mai importante festivaluri, fiind invitat obişnuit al celor din Salzburg şi Lucerna, iar turneele sale s-au desfășurat în cele mai importante săli de concert din Europa, SUA şi Asia. Discografia marelui pianist include înregistrări pentru Decca Records cu integrala concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven, Concertul pentru pian și orchestră Nr. 1 de Brahms, concertele de Grieg și Schumann, integrala sonatelor pentru vioară și pian de Mozart împreună cu Szymon Goldberg, sonatele pentru vioară și pian de Debussy și Franck realizate în colaborare cu Kyung Wha Chung, precum și înregistrări ale lucrărilor pentru pian solo de Beethoven, Brahms, Schumann și Schubert. Ultimele sale apariții în România au avut loc în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” din 2013, maestrul continuând activitatea solistică până în anul 2019.

Dintre lucrările care vor fi prezentate în concertul din 21 iunie de la Ateneu, Kreisleriana op. 16 de Robert Schumann se regăsea frecvent în programele recitalurilor susținute de Radu Lupu din ultimii ani de activitate, iar Fantezia în fa minor pentru pian la patru mâini D 940 de Franz Schubert se află printre memorabilele sale înregistrări realizate împreună cu Murray Perahia pentru CBS Masterworks

 

Filarmonica George Enescu

Marți, 21 iunie  2022, ora 19.00 – Ateneul Român  

 

DAN GRIGORE

CRISTIAN MANDEAL

MARIN CAZACU

DANIEL CIOBANU

ROBERT CREIMERMAN

 

Program

 

Robert Schumann – Kreisleriana, op. 16

Franz Schubert – Fantezia în fa minor pentru pian la patru mâini, D940

Serghei Rahmaninov – Vocaliză pentru violoncel şi pian, op. 34, nr. 14

 

Biletele se pot procura:

– De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)

– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secțiunea „Calendar“.

25
/06
/14

Primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, Jazz in the Park, organizat la Cluj-Napoca, se pregătește intens pentru ediția a doua. Între 4 și 6 iulie, mii de iubitori ai jazz-ului sunt așteptați „să acapareze” Parcul Central.

25
/06
/14

De la Bruckner la Tina Turner…ar putea fi o cale lungă – şi totuşi nu e chiar aşa. Pentru că în mod poate ciudat, într-o singură săptămână se lansează în cadrul aceleiaşi mari case de discuri – Deutsche Grammophon – discuri care conţin şi muzica lui Bruckner, dar şi a Tinei Turner.

16
/06
/14

Vineri, 20 iunie (19.00), la Sala Radio, veţi avea plăcerea de a asculta, în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, una dintre simfoniile care au născut cele mai multe dezbateri ideologice: Simfonia a VII-a în do major – Leningrad, creaţie a compozitorului rus Dmitri Şostakovici.

14
/06
/14

Opera Naţională Bucureşti propune publicului, în 17 iunie, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de către tenorul Marcello Giordani, unul dintre cei mai mari cântăreţi ai lumii, fiind invitat permanent al celor mai prestigioase scene de concert şi opere din lume, incluzând Metropolitan Opera, Teatro alla Scala, Royal Opera Covent Garden, Opernhaus Zürich, Staatsoper Viena, Opéra National de Paris, Teatro Liceu din Barcelona etc.

11
/06
/14

Convenţia a fost simplă. Pornind de la fiecare literă din alfabet, Eduard Kunz a ales un cuvânt cheie care îi defineşte viaţa. Şi l-a explicat. Şi, ca orice artist care se respectă nerespectând regulile, a sărit chiar peste litera A. Şi a început aşa:

11
/06
/14

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni ai lumii la ora actuală, care a transformat acordeonul într-un instrument de prim rang, RICHARD GALLIANO soseşte la Bucureşti pentru un concert extraordinar alături de Orchestra de Cameră Radio, moment ce punctează închiderea stagiunii ansamblului.

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.