Radu Paraschivescu: „Michelle Cuevas ştie scurtături spre inimile copiilor”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-paraschivescu-michelle-cuevas-stie-scurtaturi-spre-inimile-copiilor/

Îndrăgita autoare de cărţi pentru copii Michelle Cuevas, o autoare ale cărei cărţi au fost traduse cu succes în peste 20 de ţări, se va afla în perioada 30-31 martie în România, la invitaţia Grupului Editorial Art

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2018

Finalul acestei săptămâni este un prilej de bucurie pentru cei mai mici dintre cititorii din România: scriitoarea americană Michelle Cuevas, îndrăgita autoare de cărți pentru copii, vine în România.

Michelle Cuevas a devenit cunoscută cititorilor autohtoni în 2016, odată cu apariția ediției în limba română a volumului Confesiunile unui prieten imaginar. Memoriile lui Jacques Papier, o carte tradusă cu succes în peste 20 de țări, inclusă de revista Time în topul celor mai bune 10 cărți pentru copii al anului 2015 și aflată în curs de ecranizare.

Confesiunile unui prieten imaginar spune povestea lui Jacques Papier, un băiețel altfel decât ceilalți. Convins că toată lumea îl urăște, ignorat la școală de colegi și de profesori, Jacques Papier ar vrea să spună lumii întregi cât de tare îl doare inima. Ca să afle care sunt locul și rostul lui în lume, acesta pornește într-o călătorie la capătul căreia înțelege cât de mare este puterea prieteniei și a imaginației.

Michelle Cuevas își ia cititorii în serios. Lumea pe care o creează, plină de emoție și de fantezie, e un spațiu de joacă adevărat. Nu o joaca idealizată și idealizantă, ci una autentică, asemenea celei practicate de copii, care știe să reflecte încercările și greutățile din viețile lor. Michelle Cuevas este o scriitoare care cu multă ghidușie și istețime știe să abordeze terapeutic temele grele ale însingurării și tristeții fără nume din copilărie.  Laura Sandu, traducatoarea cartii.

După succesul acestui prim volum în România, în 2017, la Editura Vlad și Cartea cu Genius, a apărut în traducere o nouă carte semnată de Michelle Cuevas, cu ilustrații de Erin Stead. Este vorba despre Destupătorul de Sticle din Ocean, un volum care a fost bestseller absolut în Statele Unite, fiind desemnată cea mai bună carte a anului de publicațiile TimePeopleThe Boston Globe.

O carte-obiect, a cărei grafică a fost realizată prin gravură în lemn, pasteluri uleioase şi creion, destinată cititorilor de toate vârstele, cu un personaj central memorabil: Destupătorul de Sticle, a cărui misiune este aceea de a găsi orice sticlă care pluteşte în ocean şi de a livra mesajul destinatarului.

Ediția în limba română a cărții a apărut în excelenta traducere a lui Radu Paraschivescu.

Talentul, iubirea şi fineţea îi îngăduie lui Michelle Cuevas să ştie scurtături spre inimile copiilor. Şi nu-i vizitează cu mâna goală, ci cu o poveste tandră, dulce-amăruie, hazlie şi sensibilă: povestea unui poştaş marin de sticle cu scrisori, care pune în palma semenilor comori mai mari sau mai mici. Şi care vrea să fie şi el, măcar o dată, cel care primeşte. – Radu Paraschivescu

Vizita lui Michelle Cuevas în România include trei evenimente dedicate copiilor (Ploiești: vineri, 30 martie, ora 12:30, Teatrul pentru Copii Ciufulici / București: Atelier în limba engleză cu Michelle Cuevas, vineri, 30 martie, ora 18:00, Librarium TNB + Prezentare de carte în prezenţa autoarei și spectacol-lectură, sâmbătă, 31 martie, ora 12:00, Cărturești Carusel) și o dezbatere care reunește profesioniști, autori de carte pentru copii și ilustratori (sâmbătă, 31 martie, ora 18:00, Muzeul Național al Literaturii Române – sediul Expozițional din str. Nicolae Crețulescu nr. 8).

Foto: Michelle Cuevas – facebook

13
/11
/15

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran". Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.

11
/11
/15

În perioada 18-22 noiembrie 2015, Grupul editorial ALL va fi prezent la cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învățătură. Cu această ocazie, va fi lansată ediția a doua a campaniei Cartea în așteptare, un proiect care încurajează lectura și cultivarea interesului pentru cărți în rândul tinerilor.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

27
/10
/15

De ce trebuie să-i mulțumim... prostiei? Aflăm de la Erasmus din Rotterdam, care a scris, acum mai bine de 500 de ani, „Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei". Faimosul cărturar umanist s-a născut pe 28 octombrie 1466.

27
/10
/15

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment au vorbit, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.