Raluca Nagy, nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură
https://www.ziarulmetropolis.ro/raluca-nagy-nominalizarea-romaniei-la-premiul-uniunii-europene-pentru-literatura/

La invitaţia Institutului Cultural Român, organizatorul etapei naţionale a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2022, a ales candidatul român.

Un articol de Liliana Matei|1 martie 2022

Un juriu responsabil cu nominalizarea unui scriitor român a fost compus din Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu. Panoramând producția de proză din ultimele 18 luni, juriul românesc a decis candidatul român la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (European Union Prize for Literature / EUPL): Raluca Nagy cu romanul „Teo de la 16 la 18” (Editura Nemira, 2021). Iată motivația juriului  pentru această nominalizare:

„La fel de remarcabil sub raport literar ca și celelalte patru romane nominalizate (fiecare dintre ele excelente), „Teo de la 16 la 18” ar putea interesa și convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forță din cel puțin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință. În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoștințe, intra- și extraliterare. Arcul electric al cărții este generat de tensiunea dintre acești doi poli: posibila tragedie care se desfășoară sub ochii noștri și ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecția esențială pe care ne-o amintește romanul Ralucăi Nagy. Și avem atâta nevoie de astfel de cărți!“

Raluca Nagy (n. 1979) a făcut studii de antropologie și sociologie la București, Rabat și Bruxelles. A contribuit cu proze scurte la volumele colective Scrisori din Cipangu. Povestiri japoneze de autori români (Editura Trei, 2016), Nume de cod: Flash fiction. Antologie Literomania de proză scurtă (Editura Paralela 45, 2019) şi Izolare (Editura Nemira, 2020). A publicat povestiri în revista Iocan (2016, 2019), Revista de Povestiri (2017, 2018) şi LiterNautica (2020). Un cal într-o mare de lebede (Editura Nemira, 2018), primul său roman, a obţinut premiile pentru debut „Sofia Nădejde“ şi Observator cultural și a fost nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry, Franța. Teo de la 16 la 18 (Editura Nemira, 2021) este cel de-al doilea roman al său.

Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat la Paris pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere a Festival du Livre.

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură anunță lista nominalizaților pentru 2022

Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) pune în lumină autoare și autori de ficțiune în curs de afirmare din Uniunea Europeană și din afara ei. Implicând cele 41 de țări participante la programul Creative Europe al Uniunii Europene, Premiul celebreatază 41 de noi talente literare remarcabile de-a lungul unui ciclu de trei ani. Scoțând în evidență creativitatea și resursele vaste și diverse ale literaturii contemporane europene în domeniul ficțiunii, EUPL își propune să promoveze circulația literaturii în Europa și să încurajeze un interes sporit pentru operele literare extra-naționale. 14 scriitoare și scriitori din 14 țări iau parte la ediția 2022.

Ediția 2022 este una specială pentru EUPL, aducând o schimbare în organizarea Premiului: în locul premierii unui laureat din fiecare țară participantă, un juriu cu șapte membri europeni va premia, pentru prima oară, un câștigător unic al ediției, atribuind totodată cinci mențiuni speciale.

Suntem onorați să facem publică lista celor 14 nominalizați naționali la  EUPL 2022, câte unul pentru fiecare țară participantă. Nominalizarea autorilor și a romanele lor a fost făcută de entități naționale bune cunoscătoare ale scenei literare din țările în care funcționează și cu experiență în promovarea literaturii lor peste granițe.

EUPL rămâne angajată în celebrarea literaturilor și culturilor diverse, un lucru cu deosebire important în aceste vremuri nesigure. Consorțiul EUPL este onorat să poată include o nominalizare din Ucraina pe lista pentru 2022. Ne exprimam solidaritatea cu Ucraina și, în particular, cu scriitorii, traducătorii, editorii, difuzorii de carte și bibliotecarii ucraineni. Cu patru ani în urmă, EUPL a avut o primă laureată ucraineană, Haska Șîian, iar în 2022, Institutul Cărții din Ucraina a nominalizat-o pe Eugenia Kuznețova drept cea mai valoroasă voce în curs de afirmare din țară în domeniul ficțiunii. Împreună cu întreaga comunitate mondială din sfera cărții, consorțiul EUPL condamnă atacurile rusești și face apel la restaurarea păcii în Ucraina.

Numele celor 14 nominalizați din acest an:

 • Austria: Peter Karoshi, Zu den Elefanten (Elefanții), Editura: Leykam Verlag
 • Bosnia și Herțegovina: Slađana Nina Perković, U Jarku (In the ditch), Editura: Imprimatur
 • Belgia: Gaea Schoeters, Trofee (Trofeul), Editura: Uitgeverij Querido
 • Georgia: ივა ფეზუაშვილი (Iva Pezuașvili), ბუნკერი (Un tobogan de gunoi), Editura: ინტელექტი (Intellect)
 • Grecia: Τάκης Καμπύλης (Takis Kampylis), Γενικά Συμπτώματα (Simptome generale), Editura: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ (Kastaniotis)
 • Irlanda: Tadhg Mac Dhonnagain, Madame Lazare, Editura: Futa Fata
 • Italia: Daniele Mencarelli, Sempre tornare (A reveni mereu), Editura: Mondadori
 • Lituania: Tomas Vaiseta, Ch., Editura: Baltos lankos
 • Macedonia de Nord: Владимир Јанковски (Vladimir Iankovski), Скриени желби, немирни патувања (Dorințe ascunse, călătorii neobosite), Editura: Антолог (Antologia)
 • Norvegia: Kjersti Anfinnsen, Øyeblikk for evigheten (Momente pentru eternitate), Editura: Kolon forlag
 • România: Raluca Nagy, Teo de la 16 la 18, Editura: Nemira
 • Slovacia: Richard Pupala, Ženy aj muži, zvieratá (Femei și bărbați, animale), Editura: Lindeni
 • Spania: Jacobo Bergareche, Los días perfectos (Zile perfecte), Editura: Libros del Asteroide
 • Ucraine: Євгенія Кузнєцова (Eugenia Kuznețova), Спитайте Мієчку (Întreab-o pe Mîecika), Editura: Видавництво Старого Лева (Bătrânul Leu)

Câștigătorul EUPL 2022 va fi anunțat pe 21 aprilie, la ceremonia de deschidere de la Târgul de Carte de la Paris. Toți autorii nominalizați vor fi promovați continuu pe o scenă europeană, spre a ajunge la un public mai larg, internațional, precum și pentru a intra în conexiune cu cititori din afara granițelor lor lingvistice și naționale.

EUPL este organizat de un Consorțiu de asociații care cuprinde Federația Editorilor Europeni (FEP) și Federația Difuzorilor de Carte Europeni și Internaționali (EIBF), cu sprijinul Comisiei Europene.

Credit foto: Neil Mclean

27
/05
/22

Premiera oficială a spectacolului „Cancún” de Jordi Galceran, în traducerea Luminiței Voina-Răuț, cea mai recentă montare a regizorului Felix Alexa. Va avea loc vineri, 3 iunie, și sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:30, la Sala „George Constantin”.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

25
/05
/22

Începând cu acest an, MiniCloud, ediția pentru copii și adolescenți a Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD, aflat la cea de-a XV-a ediție, capătă amploare și își deschide porțile zilnic pentru zeci de copii, în perioada 13–19 iunie, în București, pe Calea Griviței.

25
/05
/22

Mult-așteptata premieră a spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, cu Sorin Leoveanu în rolul principal, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Festivalului Internațional Shakespeare.

25
/05
/22

În această primăvară se aniversează 31 ani de la înfiinţarea a trei instituții de teatru... Teatrul Masca, Teatrul Excelsior și Teatrul Urmuz.... actualul Teatrul Metropolis.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.