„Rapsodie în piatră” SoNoRo Conac în Republica Moldova
https://www.ziarulmetropolis.ro/rapsodie-in-piatra-sonoro-conac-in-republica-moldova/

Seria de concerte SoNoRo Conac ajunge la finalul lunii (31 mai), în Republica Moldova, la Castelul Mimi, un important monument arhitectonic şi centru viticol, înfiinţat de Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, până la Unirea din 1918, şi apoi director al Băncii Naţionale Române.

Un articol de Petre Ivan|31 mai 2018

Absolvent al Școlii Agricole Superioare din Montepellier, Constantin Mimi a fost un vinificator ilustru al secolui XX și a transformat Castelul într-un epicentru al unui proces intensiv de modernizare al întregului sector viticol național. În perioada dominației sovietice, Castelul este transformat într-una din cele mai mari fabrici de vin din URSS. Vechea constructie a fost ascunsă înspatele unei fațade și castelul dat uitării.

Abia în 2010, în urma unor lucrări de rutină, muncitorii descoperă ce se află sub fațada placată și începe cel mai amplu proces de restaurare din istoria recentă a Republicii Moldova. Astăzi Castelul Mimi figurează în top 15 capodopere arhitecturale din întreaga lume.

Castelul Miko

Concertul va începe la ora 18:30 și va cuprinde lucrări de George Enescu, Eugène Ysaÿe, Johann Halvorsen și Ludwig van Beethoven, în interpretarea artiștilor Rosanne Philippens (vioară), Tatiana Samouil (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Justus Grimm (violoncel).

Prima parte a seriei de concerte SoNoRo Conac “Rapsodie în piatră” se va încheia săptămâna viitoare, cu două concerte: pe 4 iunie, la Palatul Cultural din Blaj, și pe 5 iunie, la Castelul Miko din Miercurea Ciuc.

Palatul Cultural din Blaj a câștigat Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural / Premiile Europa Nostra 2017, cea mai înaltă distincție din Europa în domeniul patrimoniului. Inițial scos de pe lista monumentelor protejate, din cauza stării avansate de degradare în care a ajuns după ce a fost distrus în proporție de 40% de un incendiu, în 1995, clădirea a beneficiat de sprijinul autorităților locale și a fost reabilitat. Proiectul arhitectural condus de arhitectul Vlad Sebastian Rusu a reușit să aducă împreună istoria clădirii, vestigiile incendiului, trasând în același timp un spațiu contemporan, destinat găzduirii unei diversități de forme artistice.

Palatul Cultural Blaj

 

Fără să ne propunem neapărat acest lucru, am reușit cu această ediție SoNoRo Conac “Rapsodie în piatră”, desfășurată în anul aniversării Centenarului Marii Uniri, să atingem pe harta clădirilor emblematice ale României, de acum și de atunci, câteva puncte de referință pentru istoria țării noastre.

Mă bucur, însă, că trăim într-un timp al renașterii și al plenitudinii, perfect ilustrat de clădiri ce au reușit să se reinterpreteze păstrând în același timp tradiția, dar și privind spre viitor, precum Palatul Cultural din Blaj sau Castelul Mimi din Republica Moldova. Centenarul Marii Uniri cred că ne găsește într-un timp în care celebrăm lipsa granițelor dintre noi, frumusețea de pretutindeni și dorința de o împărtăși celorlalți cu bucurie, declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.

Programul concertelor cuprinde lucrări de George Enescu, György Ligeti și Ludwig van Beethoven, în interpretarea artiștilor Francesco Ionașcu (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Ella Bokor (violoncel).

Foto: SoNoRo – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.