„Rapsodii în piatră”, la cea de-a VI-a ediție SoNoRo Conac
https://www.ziarulmetropolis.ro/rapsodii-in-piatra-la-cea-de-a-vi-a-editie-sonoro-conac/

Seria de concerte SoNoRo Conac, ajunsă anul acesta la cea de-a VI-a ediţie, va debuta pe 26 aprilie la Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin şi va continua până în luna septembrie, oferind publicului meloman ocazia să descopere minunate conace, castele şi palate din România şi Republica Moldova.

Un articol de Liliana Matei|20 aprilie 2018

Ediția de anul acesta SoNoRo Conac poartă numele “Rapsodii în piatrăși este un omagiu adus varietății și complexității arhitecturale din întreg teritoriul țării noastre. În cadrul turneului va avea loc și lansarea în România a CD-ului “Rhapsodie Roumaine”, realizat pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri. CD-ul cuprinde cele mai cunoscute compoziții create de George Enescu și Béla Bartók și va fi prezentat într-un turneu european, ce a început pe pe 27 ianuarie 2018, la Musikverein din Viena. Turneul “Rhapsodie Roumaine” va mai include orașele Amsterdam, München, Izmir, Antwerpen, Arezzo și Paris. În România, CD-ul va fi prezentat la toate concertele SoNoRo Conac, de unde va putea fi și achiziționat.

Inițiativa SOS Conac, lansată anul trecut, prin care SoNoRo își propune să tragă un semnal de alarmă pentru cladiri cu valoare arhitecturală mare din țara noastră, aflate într-o stare avansată de degradare, va continua și anul acesta cu un concert la Cazinoul din Constanța, pe 9 mai. Concertul va fi un răspuns la #Ode2Joy Challenge lansat de Plácido Domingo, Președintele Europa Nostra, în toată Europa, cu ocazia celebrării în 2018 a Anului Patrimoniului Cultural European.

Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin

„Începem o nouă ediție SoNoRo Conac plini de entuziasm. Am descoperit locuri minunate, pe care le vom dezvălui și publicului nostru, în cadrul unor concerte de muzică de cameră, prin care ne dorim să le subliniem frumusețea și să adăugăm și mai mult farmec întoarcerii în timp pe care aceste minunate conace, palate și castele o prijeluiesc. Anul acesta demersul nostru se alătură unuia european de celebrare a patrimoniului cultural european și ne bucurăm să putem să ne aducem aportul la integrarea moștenirii culturale românești în cea europeană”, spune Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.

SoNoRo Conac “Rapsodii în piatră” și CD-ul „Rhapsodie Roumaine” sunt susținute de BRD – Groupe Société Générale, partener SoNoRo Conac încă de la lansarea în 2013 a turneului deconcerte de muzică de cameră, menite să aducă muzica clasică în spațiile pentru care a fost creată.

„Pentru al VI-lea an consecutiv, suntem alături de publicul care dorește să vină sau să revină la concertele Sonoro, să descoperim împreună prin muzică povestea locurilor, conace și palate, care aparțin unui patrimoniu mai puțin cunoscut, dar care poate fi pus în valoare sau salvat prin evenimente culturale. Astfel, ducem mai departe misiunea noastră de a ne implica în proiecte care să ne întregească identitatea, să ne ancoreze în prezent, cu gândul mereu spre viitor, în acest an în care sărbătorim, ca națiune, Centenarul Marii Uniri, iar ca europeni, Anul European al Patrimoniului Cultural. Seria de concerte Sonoro Conac este o invitație de a descoperi/redescoperi muzica de cameră într-un mod inedit, de a deveni mai interesați de locurile încărcate de istorie pe lângă care trecem și de a cultiva mai mult în noi grija pentru frumos și autentic”, a declarat Emanuela Ghyka – Brand Communication Manager BRD.

Primele concerte SoNoRo Conac vor avea loc anul acesta după următorul program:

Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, jud. Mehedinți, 26 aprilie

Cazinoul din Constanța (foto sus), jud. Constanța, 9 mai

Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc, jud. Timiș, 12 mai

Teatrul din Oravița, jud. Caraș-Severin, 13 mai

Palatul Culturii din Târgu Mureș, jud. Mureș, 16 mai

Castelul Mikes din Zăbala, jud. Covasna, 17 mai

Conacul Pană Filipescu din Filipeștii de Târg, jud. Prahova, 18 mai

Palatul Mogoșoaia, București, 19 mai

Conacul Sturdza de la Popești, jud. Iași, 30 mai

Castelul Mimi, Republica Moldova, 31 mai

SOS Conac este un proiect derulat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților și Institutul Național al Patrimoniului, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: [email protected] sau 0741.190.470.

Pentru mai multe informații și programul complet: www.conac.sonoro.ro

Despre SoNoRo Conac: În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- ce își propune, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.

SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.

 

 

 

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]

13
/05
/14

A.G.Weinberger, cea mai puternică şi mai complexă personalitate a bluesului din România, propus pentru nominalizare la şapte categorii la premiile Grammy în 2006, fiind supranumit şi Mr. Blues al României, vă aşteaptă sâmbătă, 17 mai, de la ora 20.00, la „Teatrelli, theatre, jazz and more“ (P-ţa A. LahovarI nr 7), la un recital extraordinar, o nouă selecţie de piese în care compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ’20 – ‘60 şi până astăzi...