Rapsodiile Române vs. folclorul urban – Concert Imago Mundi la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/rapsodiile-romane-vs-folclorul-urban-concert-imago-mundi-la-sala-radio/

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative şi admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradiţională şi folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspiraţie folosite de Enescu şi face o paralelă între acestea şi contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane munteneşti ale secolului al XIX-lea.

Un articol de Petre Ivan|18 martie 2016

„Isvor” reprezintă viziunea ansamblului Imago Mundi asupra muzicii vechi și tradiţionale românești, un repertoriu foarte rar abordat de către muzicienii de factură clasică. Seria „Isvor” a debutat cu un proiect dedicat lui Dimitrie Cantemir, proiect finalizat prin editarea unui CD produs de Editura Casa Radio și Pilgrim Project în 2011 (re-editat în 2015) și care este primit în continuare cu entuziasm.

Piesele ce alcătuiesc proiectul „Isvor. George Enescu” sunt puse în valoare prin dialogul instrumentelor vechi specifice spaţiului românesc (cobză, drâmbă, tobă) împreună cu instrumente clasice moderne (flaut, oboi, vioară, chitară, violoncel).

Prelucrările muzicale îi aparţin lui Cătălin Ștefănescu, doctor în Muzică, licenţiat în Muzică Instrumentală și Compoziţie, lector universitar la catedra de chitară a Universităţii Naţionale de Muzică București.

Printre lucrările pe care le veți asculta la Sala Radio se numără: Când și-a pierdut ciobanul oile (după o temă tradițională), Am un leu și vreau să-l beu (după o temă tradițională), Lăutarul (George Enescu), Văleu, lupu mă mănâncă (după o temă tradițională), Mori, badeo, să-ți moară dorul (după o temă tradițională) ș.a.

Sonoritatea inedită și proiectele speciale pe care le prezintă Imago Mundi au fost sugestiv descrise de compozitorul Dan Dediu, rector al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti:

Ansamblul Imago Mundi a fost înființat în anul 2001 de Oana Ivașcu și Daniel Ivașcu și a devenit cunoscut și apreciat datorită proiectelor de prezentare a muzicii vechi și tradiționale românești într-o manieră inovatoare, adaptată publicului contemporan.

Foto: Imago Mundi – florin ghenade, orchestreradio.com

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

20
/08
/20

Zoltán András, solistul formației Sarmalele Reci, povestește cum a luat naștere un proiect muzical curajos, puțin neobișnuit pentru publicul din România, intitulat Jazzappella, cu care va participa la Sibiu Jazz Festival vineri, pe 21 august.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

06
/08
/20

Festivalul SoNoRo Musikland continua în Brașov până pe 9 august. Mari nume ale scenei internaționale concertează la Bastionul Țesătorilor și la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, la Măgura și la Râșnov.

29
/07
/20

Filarmonica „George Enescu“ îi dedică memoriei lui Camil Marinescu (1964-2020) înregistrarea concertului de joi, 30 iulie, de la ora 19.00, care va avea în program Simfonia nr. 7 în mi major de Anton Bruckner. Lucrarea este interpretată de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Camil Marinescu, dirijor permanent al instituției în perioada 2012-2019.