Râsul îşi reintră în rol, în noua stagiune de la Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/rasul-isi-reintra-in-rol-in-noua-stagiune-de-la-comedie/

Spectacolele „Steaua fără nume“, „Bani din cer“ şi „În plină glorie“ deschid stagiunea teatrală 2015-2016 la Teatrul de Comedie din Bucureşti (Strada Sf. Dumitru, nr. 2 sector 3), pe 18, 19 şi 20 septembrie.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 Septembrie 2015

Vineri 18 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan se joacă „Steaua fără nume“, de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Massaci. În rolurile principale: Dan Tudor, Mirela Zeţa şi Mihai Călin.

„O gară. Un spaţiu prin definiţie provizoriu, unde te găseşti lipsit de intimitate, la cheremul curioşilor. Un continuu exerciţiu de imaginaţie: de unde vin şi unde se duc toţi oamenii ăştia?! Cum e la ei acasă? Cum arată vieţile lor? E jocul meu preferat atunci când mă aflu într-o gară. „Steaua fără nume” e un text plin de poezie pentru că e scris în nostalgicii ani dintre războaie, unde, dacă te uiți pe poze, vezi bărbaţi cu pălărie şi doamne elegante. Îi vezi acolo pe Grig şi pe Mona, îl vezi pe timidul profesor Miroiu. Dar dacă aduci textul în prezent? Dacă gara interbelică primeşte acum o uşă de termopan iar spuma poliuretanică e încă la vedere? Mai avem parte de poezie în prezent? Mai există visători, vizionari, cinici, gentlemani? Mai există spleen? Astea sunt întrebările pe care mi le-am pus despre noi, azi. Dar n-am răspuns”, declară Vlad Massaci, regizorul spectacolului.

Din distribuţie mai fac parte Marius Drogeanu, Șerban Georgevici, Andreea Samson, Cristina Juncu, George Grigore, Ruxandra Grecu, Pavel Bârsan, Florian Bala. Scenografia este semnată de Andu Dumitrescu, iar spectacolul are o durată de 2 ore şi 50 de minute, cu pauză.

Sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan este programat succesul de casă „Bani din cer“, de Ray Cooney, în regia lui Horaţiu Mălăele şi scenografia lui Puiu Antemir. Din distribuţie fac parte Mihaela Teleoacă, Mihai Bendeac, Delia Nartea, Dragoş Huluba, Gheorghe Dănilă, Eugen Racoţi, Şerban Georgevici. Spectacolul durează o oră şi jumătate.

„Într-o lume nimicită de conflicte religioase, interetnice, interumane, inter-nu-mai-știu-cum, într-o lume măcelărită de prostie și incultură, singura soluție pământean-tămăduitoare ar fi lumina Spiritului.
Știut fiind că și Comedia este chiriașă pe viață în Casa Spiritului, având convingerea că râsul va mântui lumea, propunem acest spectacol al cărui singură mare virtute este UMORUL”, spune Horaţiu Mălăele.

Duminică, 20 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan se joacă „În plină glorie“, de Peter Quilter, în regia lui Răzvan Mazilu, cu Gabriela Popescu, George Mihăiţă, Felicia Filip, Mihai Bisericanu, Eugen Racoţi, Andreea Samson, Simona Stoicescu, Meda Topârceanu.

George Mihaita, Eugen Racoti

„Florence Foster Jenkins nu era nebună şi nici autistă. Era o visătoare autentică. Lumea e plină de nebuni sadea, de personaje prefăcute, de impostori închipuiţi, care însă îşi joacă rolul cu atâta convingere încât sfârşesc prin a fi crezuţi şi luaţi în serios. Spre deosebire de ei, Florence era în deplinătatea facultăţilor sale mintale şi extrem de lucidă. Marea ei calitate a fost tocmai capacitatea de a fi mereu ea însăşi, autentică şi sinceră în crezul ei imposibil, pe care l-a urmat până la capăt. Şi poate tocmai de aceea a reuşit. Da, ea a reuşit să scrie istoria, să devină un simbol, un exemplu de om care îşi urmează visul cu putere şi curaj, împotriva tuturor. Nu i-a păsat de ceilalţi atunci când o criticau, dar şi-a păstrat întotdeauna credinţa în umanitate, pe care nu a încetat să o ajute. Florence nu a luat locul nimănui, nu a dat la o parte nicio valoare autentică, această anti-eroină devenind astfel un exemplu de generozitate, prin pasiunea cu care a promovat opera şi cu care a ajutat tinerii muzicieni.

Florence rămâne un simbol al celor care, aşa cum spune textul, «au visat, dar nu au îndrăznit niciodată». Lumea are nevoie, uneori, pentru a merge înainte şi a deveni mai bună, de aceşti excentrici plini de originalitate, care fac din propria lor viaţă un fabulos spectacol, care trăiesc fiecare zi ca şi cum ar juca permanent pe o scenă. Care devin modele pentru ceilalţi şi le dăruiesc putere, pasiune, energie. Care «trăiesc pe un nor»“, spune Răzvan Mazilu.

Spectacolul are o durată de două ore şi zece minute, fără pauză.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

The Cure, Radiohead şi Def Leppard, printre  cei şapte artişti care vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame.. Lista anunţată cuprinde trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies, dar şi pe cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks. Ceremonia de includere a celor şapte va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

Page 1 of 76612345...102030...Last »