Râsul îşi reintră în rol, în noua stagiune de la Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/rasul-isi-reintra-in-rol-in-noua-stagiune-de-la-comedie/

Spectacolele „Steaua fără nume“, „Bani din cer“ şi „În plină glorie“ deschid stagiunea teatrală 2015-2016 la Teatrul de Comedie din Bucureşti (Strada Sf. Dumitru, nr. 2 sector 3), pe 18, 19 şi 20 septembrie.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 septembrie 2015

Vineri 18 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan se joacă „Steaua fără nume“, de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Massaci. În rolurile principale: Dan Tudor, Mirela Zeţa şi Mihai Călin.

„O gară. Un spaţiu prin definiţie provizoriu, unde te găseşti lipsit de intimitate, la cheremul curioşilor. Un continuu exerciţiu de imaginaţie: de unde vin şi unde se duc toţi oamenii ăştia?! Cum e la ei acasă? Cum arată vieţile lor? E jocul meu preferat atunci când mă aflu într-o gară. „Steaua fără nume” e un text plin de poezie pentru că e scris în nostalgicii ani dintre războaie, unde, dacă te uiți pe poze, vezi bărbaţi cu pălărie şi doamne elegante. Îi vezi acolo pe Grig şi pe Mona, îl vezi pe timidul profesor Miroiu. Dar dacă aduci textul în prezent? Dacă gara interbelică primeşte acum o uşă de termopan iar spuma poliuretanică e încă la vedere? Mai avem parte de poezie în prezent? Mai există visători, vizionari, cinici, gentlemani? Mai există spleen? Astea sunt întrebările pe care mi le-am pus despre noi, azi. Dar n-am răspuns”, declară Vlad Massaci, regizorul spectacolului.

Din distribuţie mai fac parte Marius Drogeanu, Șerban Georgevici, Andreea Samson, Cristina Juncu, George Grigore, Ruxandra Grecu, Pavel Bârsan, Florian Bala. Scenografia este semnată de Andu Dumitrescu, iar spectacolul are o durată de 2 ore şi 50 de minute, cu pauză.

Sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan este programat succesul de casă „Bani din cer“, de Ray Cooney, în regia lui Horaţiu Mălăele şi scenografia lui Puiu Antemir. Din distribuţie fac parte Mihaela Teleoacă, Mihai Bendeac, Delia Nartea, Dragoş Huluba, Gheorghe Dănilă, Eugen Racoţi, Şerban Georgevici. Spectacolul durează o oră şi jumătate.

„Într-o lume nimicită de conflicte religioase, interetnice, interumane, inter-nu-mai-știu-cum, într-o lume măcelărită de prostie și incultură, singura soluție pământean-tămăduitoare ar fi lumina Spiritului.
Știut fiind că și Comedia este chiriașă pe viață în Casa Spiritului, având convingerea că râsul va mântui lumea, propunem acest spectacol al cărui singură mare virtute este UMORUL”, spune Horaţiu Mălăele.

Duminică, 20 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan se joacă „În plină glorie“, de Peter Quilter, în regia lui Răzvan Mazilu, cu Gabriela Popescu, George Mihăiţă, Felicia Filip, Mihai Bisericanu, Eugen Racoţi, Andreea Samson, Simona Stoicescu, Meda Topârceanu.

George Mihaita, Eugen Racoti

„Florence Foster Jenkins nu era nebună şi nici autistă. Era o visătoare autentică. Lumea e plină de nebuni sadea, de personaje prefăcute, de impostori închipuiţi, care însă îşi joacă rolul cu atâta convingere încât sfârşesc prin a fi crezuţi şi luaţi în serios. Spre deosebire de ei, Florence era în deplinătatea facultăţilor sale mintale şi extrem de lucidă. Marea ei calitate a fost tocmai capacitatea de a fi mereu ea însăşi, autentică şi sinceră în crezul ei imposibil, pe care l-a urmat până la capăt. Şi poate tocmai de aceea a reuşit. Da, ea a reuşit să scrie istoria, să devină un simbol, un exemplu de om care îşi urmează visul cu putere şi curaj, împotriva tuturor. Nu i-a păsat de ceilalţi atunci când o criticau, dar şi-a păstrat întotdeauna credinţa în umanitate, pe care nu a încetat să o ajute. Florence nu a luat locul nimănui, nu a dat la o parte nicio valoare autentică, această anti-eroină devenind astfel un exemplu de generozitate, prin pasiunea cu care a promovat opera şi cu care a ajutat tinerii muzicieni.

Florence rămâne un simbol al celor care, aşa cum spune textul, «au visat, dar nu au îndrăznit niciodată». Lumea are nevoie, uneori, pentru a merge înainte şi a deveni mai bună, de aceşti excentrici plini de originalitate, care fac din propria lor viaţă un fabulos spectacol, care trăiesc fiecare zi ca şi cum ar juca permanent pe o scenă. Care devin modele pentru ceilalţi şi le dăruiesc putere, pasiune, energie. Care «trăiesc pe un nor»“, spune Răzvan Mazilu.

Spectacolul are o durată de două ore şi zece minute, fără pauză.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.