„Razboi si pace” live, pe internet, într-o lectură maraton de 60 de ore
https://www.ziarulmetropolis.ro/razboi-si-pace-live-pe-internet-intr-o-lectura-maraton-de-60-de-ore/

Peste o mie de celebrităţi şi oameni obişnuiţi din Rusia au început marţi să îşi dea ştafeta în citirea publică a romanului fluviu „Război şi pace” de Lev Tolstoi pe internet, la radio şi televiziune, într-o lectura care va dura aproximativ 60 de ore

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2015

Circa 1.300 de actori, oameni politici sau sportivi, dar și anonimi s-au lansat marți, la ora locală 10:00 (07h00 GMT), într-un inedit maraton literar interactiv – citirea în limba rusă a celor patru volume ale acestei capodopere a literaturii ruse.

Lectura poate fi urmărită în direct timp de patru zile pe mai multe posturi TV și radio publice, precum și pe site-ul voinaimir.com.Razboi si pace

Lectura, organizată în cadrul Anului literaturii marcat în Federația Rusă, se desfășoară în săli de teatru, muzee sau locuri evocate de Lev Tolstoi în romanul său, aflate în circa 30 de orașe din țară.

„Tolstoi ne definește țara, la fel ca granițele și moneda națională”, a declarat agenției RIA Novosti Fekla Tolstaia, strănepoată a scriitorului aflată la originea inițiativei.

Scris între 1863 și 1869, romanul „Război și pace” este primul mare roman al lui Tolstoi, în care prezintă războiul patriotic din 1812 împotriva invaziei napoleoniene printr-o cronică a vieții mai multor familii din nobilimea rusă.

Fragmente din roman sunt citite și la Paris, Viena, Beijing și Washington.

Foto: Razboi si pace – facebook, voinaimir.com

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).

14
/06
/21

Storis este prima aplicație de audiobookuri, ebookuri și podcasturi în limba română, un produs original și unic pe piața de carte din România, care își propune să ofere cititorilor o experiență nouă a lecturii și să așeze țara noastră pe harta revoluției digitale care se manifestă astăzi în toată lumea.

13
/06
/21

Unele cărți te pot însoți oriunde și oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiți trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde și oricând.