Răzbunătorii au un nou rege: „Black Panther”
https://www.ziarulmetropolis.ro/razbunatorii-au-un-nou-rege-black-panther/

Studiourile Marvel prezintă filmul „Black Panther / Pantera neagră”: povestea lui T’Challa, un tânăr rege african care îmbracă propriul costum de super-erou, preluând astfel o moştenire veche de secole. În 2016, Universul Cinematografic Marvel i-a urat bun venit lui T’Challa/Pantera Neagră şi a introdus acest personaj în producţia „Căpitanul America: Război Civil”, film care a bătut nenumărate recorduri şi a pornit o luptă între Răzbunători.

Un articol de Petre Ivan|1 februarie 2018

Filmul „Black Panther / Pantera neagră” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 16 februarie 2018, în format 3D, IMAX 3D şi 4DX.

Distribuţia

Cunoscută de public pentru viziunea creativă revoluţionară, editura Marvel Comics a pus mereu accentul pe diversitate, încă din 1939. Cel mai notabil şi inovator personaj este cu siguranţă Pantera Neagră, care şi-a făcut apariţia în „Cei Patru Fantastici Vol. 1”, ediţia 52, publicată în 1966.Având această poveste fascinantă ca punct de pornire, realizatorii filmului şi-au dorit să găsească cei mai potriviţi actori, pentru a juca alături de Chadwick Boseman (T’Challa). Printre aceştia se numără şi Michael B. Jordan, care interpretează rolul lui Erik Killmonger, un mercenar care îl detestă pe T’Challa. Iar Lupita Nyong’o este Nakia, un spion ce se infiltrează în ţările din afara Wakandei, pentru a observa şi a raporta familiei regale informaţii preţioase.

Chadwick Boseman se întoarce în rolul Panterei Negre şi povesteşte despre personajul său: „T’Challa este inteligent şi un foarte bun strateg, iar acest lucru mi-a atras mereu atenţia, chiar şi în benzile desenate. Este liderul unei naţiuni şi are o responsabilitate uriaşă, luând în considerare locul lui în acea lume. E o caracteristică pe care super-eroii nu o au în mod obişnuit, însă el trebuie să-şi menţină şi să-şi ducă mai departe moştenirea. Este o combinaţie foarte interesantă.”

Lumea mitică a Panterei negre

Filmările pentru „Pantera neagră” au început în ianuarie 2017 şi s-au încheiat în aprilie, în acelaşi an, având loc la Pinewood Studios în Atlanta şi în Busan, Coreea de Sud. Din perspectiva realizatorilor, Wakanda are un potenţial uriaş, iar echipa s-a pregătit intens pentru a aduce acest tărâm pe marile ecrane. În mitologia Marvel, acest tărâm african sărac este, de fapt, locul în care se găseşte vibraniumul, un metal foarte preţios. Odată cu acesta au apărut şi tehnologia, cunoaşterea şi puterea. E de ajuns doar o privire pentru a vedea că, în spatele măştii, Wakanda este un tărâm futurist, cu o cultură înrădăcinată în tradiţiile africane.

Majoritatea decorurilor au fost construite în Atlanta. Pornind de la o cercetare temeinică, designerul de producţie Hannah Beachler şiregizorul Ryan Coogler au avut sesiuni maraton în care au împărtăşit fotografii şi idei din vizitele lor în Africa. Cu ajutorul acestei colaborări, Beachler a adus ceva în plus benzilor desenate realizate de Kirby în 1966. Un rol important în portretizarea acestui ţinut au jucat costumele şi machiajul, realizate de Ruth Carter şi Joel Harlow, care au avut sarcina dificilă de a surprinde sufletul şi energia oamenilor din Wakanda.

Sinopsis

Filmul „Black Panther / Pantera neagră” de la Studiourile Marvel urmăreşte povestea lui T’Challa, care, după moartea tatălui său, Regele din Wakanda, se reîntoarce acasă la poporul african izolat, dar extrem de avansat din perspectivă tehnologică, pentru a face succesiunea la tron şi a-şi lua locul cuvenit drept rege. Însă când un vechi şi puternic adversar reapare, caracterul de rege al lui T’Challa – precum şi temperamentul Panterei negre – e testat când acesta este atras într-un conflict extraordinar, care supune riscului soarta Wakandei şi a întregii lumi. Confruntându-se cu trădarea şi pericolul, tânărul rege trebuie să-şi adune aliaţii şi să elibereze întreaga forţă a Panterei negre, pentru a-i înfrânge pe duşmani şi a securiza siguranţa oamenilor săi şi a modului lor de a trăi.

Foto: Black Panther – facebook

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.

09
/10
/14

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising. În programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

09
/10
/14

Revista de Povestiri deschide înscrierile pentru a doua ediție a atelierului de scenaristică „Play”, care se va desfășura la București începând cu 20 octombrie, timp de trei luni, sub îndrumarea scriitoarei Cecilia Ștefănescu și a regizorului Igor Cobileanski.

08
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Q.E.D.”, al doilea film al lui Andrei Gruzsniczki, este o apariţie insolită în cinematografia română, datorită raportării atipice la trecutul comunist. Temperarea tentaţiei regizorului-scenarist de a spune totul despre perioada reconstituită l-ar fi transformat însă dintr-un film bun într-unul remarcabil.

07
/10
/14

Jean-Luc Godard, unul dintre cei mai influenți regizori din istoria cinematografiei, a surprins anul acesta Cannes-ul cu primul său lungmetraj în 3D, Adieu au langage, distins cu Premiul Juriului. Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie) aduce filmul în premieră la București

06
/10
/14

Cinema-edu, cel mai mare proiect de educație cinematografică, destinat liceenilor, va ajunge în lunile octombrie și noiembrie în șase orașe din țară: Ploiești(21-23 octombrie, Club Cinema Twins), Craiova (28-30 octombrie, Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman), Mediaș (4-6 noiembrie), Târgu Mureș (11-13 noiembrie, cinema Arta), Iernut (14 noiembrie) și Roman (25-27 noiembrie).

06
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Poarta Albă”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, este un film fără vlagă, ilustrativ și cu personaje slab construite. Povestea teribilă a deținuților din lagărul comunist de muncă silnică ce dă titlul lungmetrajului nu are parte de o redare cinematografică pe măsură.