Răzvan Ilinca, editorul celui mai bun documentar la Fresh Film Fest, Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-ilinca-editorul-celui-mai-bun-documentar-la-fresh-film-fest-praga/

RIO 2016 (regia Bianca Rotaru) este m0ntajul lui Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea ,,Confrontations”.

Un articol de Andrada Văsii|6 septembrie 2013

RIO 2016 (regia Bianca Rotaru) este montajul lui Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea ,,Confrontations”.

Evenimentul s-a desfăşurat la Praga în perioada 28 august – 1 septembrie.

Rio 2016 are 30 de minute şi prezintă o altfel de copilărie. Două gimnaste, Teodora şi Andreea – de 13, respectiv 11 ani – se antrenează pentru a intra în lotul naţional de gimnastică, din care ulterior vor fi selectionate participantele la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016.

Este o poveste despre ambiţie, vise şi voinţă. Câţiva ani de muncă intensă, pentru o vara în care se vor vedea rezultatele. Întrebarea este: cine va merge la Rio?

RIO 2016- un film documentar studențesc

Competiţia internaţională a festivalului a inclus filme studenţeşti şi documentare produse de şcolile europene, australiene, asiatice şi din America latină, în perioada 2012 – 2013. Filmele selecţionate au fost alese din peste 1.400 de propuneri.

Răzvan Ilinca este student în anul III la UNATC, Facultatea de film, departamentul Sunet şi montaj.

RIO 2016

Răzvan Ilinca – prezent la Aristoteles Workshop

Rio 2016 a constituit un film de examen şi a fost realizat de Bianca Rotaru, colega sa, care a semnat regia şi imaginea, şi de Răzvan – montajul şi editarea sunetului.

Aflat zilele acestea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, Răzvan Ilinca a spus câteva cuvinte despre lucrul la Rio 2016:

Materialul m-a emoționat în timp ce îl montam. Mi s-a întâmplat pentru prima oară în viață: în timp ce editam, am reuşit să simt şi eu ceea ce voiam să transmit publicului.

Răzvan Ilinca,

editor RIO 2016

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Un atelier cu tradiție

Ajuns la ediţia a opta, Aristoteles Workshop 2013 are loc chiar zilele acestea (22 august – 22 septembrie), locaţia fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (județul Suceava).

La AW 2013 studenţii sunt ghidaţi de doi experţi (Jeroen Berkvens și Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

Foto credit: Aristoteles Workshop

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

01
/11
/21

CRONICĂ DE FILM În „A Hero” (2021), noul său lungmetraj, câştigător ex-aequo al Grand Prix la Cannes, regizorul iranian Asghar Farhadi îşi recâştigă inspiraţia creatoare care l-a consacrat printre marii autori de cinema contemporani.

31
/10
/21

Nu se poate spune că regizorul Gaspar Noé a avut vreodată o viziune luminoasă asupra vieţii. Dimpotrivă – cinema-ul său s-a inspirat întotdeauna din cele mai tulburătoare pulsiuni umane, pe care le-a transformat într-un combustibil extrem de inflamabil. Însă „Vortex”, prezentat anul acesta la Cannes în afara competiţiei, este probabil cel mai întunecat film al său, oricât de ciudat ar suna asta.

30
/10
/21

Întâmplarea a făcut să văd în aceeaşi zi de la „Les Films de Cannes a Bucarest” două titluri din Rusia, ambele incluse în secţiunea Un Certain Regard a ediţiei din acest an a evenimentului de pe Croazetă - „Unclenching the Fists”, de Kira Kovalenko, şi House Arest”, de Aleksei Gherman Jr.

29
/10
/21

CRONICĂ DE FILM În a doua parte a relatărilor despre Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest” vă propunem să descoperiţi filmul câştigător al Premiului Juriului pe Croazetă, fascinantul „Memoria” al thailandezului Apichatpong Weerasethakul.

27
/10
/21

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” - câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

27
/10
/21

După o lungă perioadă de așteptare, FILM MENU, revista de cultură cinematografică editată de studenții Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” București, sub umbrela UNATC PRESS, își lansează cel de-al 29-lea număr. Evenimentul va avea loc la București, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 octombrie, la Cinemateca Eforie (strada Eforie 2) și include două proiecții conexe.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.