Răzvan Ilinca, editorul celui mai bun documentar la Fresh Film Fest, Praga
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-ilinca-editorul-celui-mai-bun-documentar-la-fresh-film-fest-praga/

RIO 2016 (regia Bianca Rotaru) este m0ntajul lui Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea ,,Confrontations”.

Un articol de Andrada Văsii|6 septembrie 2013

RIO 2016 (regia Bianca Rotaru) este montajul lui Răzvan Ilinca, student la Aristoteles Workshop 2013, premiat zilele trecute la ediţia a zecea a Fresh Film Fest, secţiunea ,,Confrontations”.

Evenimentul s-a desfăşurat la Praga în perioada 28 august – 1 septembrie.

Rio 2016 are 30 de minute şi prezintă o altfel de copilărie. Două gimnaste, Teodora şi Andreea – de 13, respectiv 11 ani – se antrenează pentru a intra în lotul naţional de gimnastică, din care ulterior vor fi selectionate participantele la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din 2016.

Este o poveste despre ambiţie, vise şi voinţă. Câţiva ani de muncă intensă, pentru o vara în care se vor vedea rezultatele. Întrebarea este: cine va merge la Rio?

RIO 2016- un film documentar studențesc

Competiţia internaţională a festivalului a inclus filme studenţeşti şi documentare produse de şcolile europene, australiene, asiatice şi din America latină, în perioada 2012 – 2013. Filmele selecţionate au fost alese din peste 1.400 de propuneri.

Răzvan Ilinca este student în anul III la UNATC, Facultatea de film, departamentul Sunet şi montaj.

RIO 2016

Răzvan Ilinca – prezent la Aristoteles Workshop

Rio 2016 a constituit un film de examen şi a fost realizat de Bianca Rotaru, colega sa, care a semnat regia şi imaginea, şi de Răzvan – montajul şi editarea sunetului.

Aflat zilele acestea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, Răzvan Ilinca a spus câteva cuvinte despre lucrul la Rio 2016:

Materialul m-a emoționat în timp ce îl montam. Mi s-a întâmplat pentru prima oară în viață: în timp ce editam, am reuşit să simt şi eu ceea ce voiam să transmit publicului.

Răzvan Ilinca,

editor RIO 2016

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Un atelier cu tradiție

Ajuns la ediţia a opta, Aristoteles Workshop 2013 are loc chiar zilele acestea (22 august – 22 septembrie), locaţia fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (județul Suceava).

La AW 2013 studenţii sunt ghidaţi de doi experţi (Jeroen Berkvens și Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

Foto credit: Aristoteles Workshop

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.

16
/10
/20

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest va continua să aducă în această toamnă cinefililor multe din filmele și evenimentele așteptate, însă se reorganizează, urmând ca în perioada preconizată, 23 octombrie – 1 noiembrie, sa pună accentul pe evenimente desfășurate online, în aer liber, dar și la drive-in, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară – care vor fi la momentul respectiv.

15
/10
/20

PREVIEW Două filme realizate de regizori consacrați și două debuturi pot fi văzute online, gratuit, pe platforma TIFF Unlimited, între 16 şi 22 octombrie, în cadrul CinePOLSKA. Mirela Lazăr, coordonatoarea CinePOLSKA din partea Institutului Polonez, vorbește într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre selecție și ediția specială din acest an.