Razvan Vasilescu, 60. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-vasilescu-60-la-multi-ani/

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!”

Un articol de Petre Ivan|14 august 2014

Razvan Vasilescu a parcurs încet dar sigur drumul spre consacrare în cinema. După debutul din Un om în loden (1979, Nicolae Mărgineanu) s-a remarcat într-o apariţie scurtă dar percutantă, în Ştefan Luchian al aceluiaşi Mărgineanu.

În 1981 Lucian Pintilie l-a inclus în distribuiţia de mare prestigiu a controversatului De ce trag clopotele, Mitică? Un deceniu mai târziu dă lovitura cu rolul din Balanţa lui Pintilie. Tot în filmele lui Pintilie se va remarca cu roluri memorabile în Prea târziu, Niki Ardelean, colonel în rezervă, O vară de neuitat şi Terminus Paradis.

Este solicitat, de asemenea, de regizori ca Radu Mihăileanu, în Trahir şi Train de vie, Mircea Veroiu, în Craii de Curtea Veche, Sergiu Prodan şi Viorica Mesina, în Patul lui Procust, Şerban Marinescu, în Magnatul, Dan Piţa, în Second Hand, Femeia visurilor şi Ticăloşii etc.

Tot pe tărâmul filmului, Răzvan Vasilescu va fi unul dintre pilonii de bază ai filmului Marfa şi banii, de Cristi Puiu, dar şi unul al peliculei lui Cristian Nemescu, California Dreamin’ (nesfârşit). În ultimii ani a apărut în filme ca Portretul luptătorului la tinereţe şi Undeva la Palilula, debutul în film al lui Silviu Purcărete.

“60 de ani e o vârstă la care atunci când eram tânăr mă gândeam că deja voi fi bătrân. Sunt cam vreo 77 de milioane de oameni de vârsta asta şi, cu toată diversitatea, avem ceva în comun: părinţii noştri au avut dreptate, totul a trecut atât de repede. Genialul Einstein, inventatorul primei coafuri afro pentru albi, este cel care a descoperit teoria relativităţii decadelor. Fiecare decadă trece de două ori mai repede ca precedenta.” Răzvan Vasilescu

Foto cu Razvan Vasilescu – cinemagia

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.