Reactor privește spre viitor
https://www.ziarulmetropolis.ro/reactor-priveste-spre-viitor/

După şapte ani de activitate, Reactor începe o nouă etapă, centrată pe tema viitorului.

Un articol de Liliana Matei|11 aprilie 2021

Începutul de an a fost dedicat Retrospectivei 7, o privire de ansamblu asupra celor patru direcții principale ale spațiului, așa cum s-au conturat ele în cei șapte ani de proiecte culturale și în urma întâlnirilor cu numeroși și diverși creatori de teatru.

Prima direcție – dramaturgia contemporană – este concretizată la Reactor atât prin proiecte specifice, cum ar fi rezidența de scriere dramatică Drama 5, care se desfășoară anual începând cu 2016, cât și prin modul de abordare a producțiilor de teatru.

Direcția a doua – teatrul documentar (istorii personale, istorii colective) – acoperă interesul pronunțat al artiștilor asociați spațiului de a reflecta teatral evenimente semnificative din istoria recentă, bazate atât pe documentare obiectivă, a faptelor, cât și pe una subiectivă, a raportării personale la evenimente.

Al treilea focus a fost despre experimentul artistic, despre ce mai poate însemna el în teatru azi și cum se pot căuta forme noi fără să se piardă legătura cu publicul, iar al patrulea calup de evenimente a urmărit teatrul pentru copii, reprezentat la Reactor de platforma MiniREACTOR, care a luat naștere odată cu fratele lui mai mare și în cadrul căreia se regăsesc aceleași principii și direcții.

Acum, Reactor ajunge într-o nouă etapă, una în care toate aceste direcții vor fi duse cu un pas mai departe. În următorii ani, la Reactor se va explora tema viitorului – ce ne proiectăm, ce sperăm, ce frici ne produce ideea de viitor, pornind de la momentul prezent, și cum putem gândi soluții pentru cele mai pesimiste dintre predicții.

După șapte ani în care artiștii colaboratori ai spațiului au încercat să își înțeleagă trecutul, atât pe cel personal cât și pe cel colectiv, a devenit necesară posibilitatea imaginării viitorului. Această nevoie se făcea simțită chiar dinainte de pandemie, dar ultimul an, obligând la răgaz și regândire, a amplificat cu siguranță interesul pentru temă.

Așadar, la Reactor se continuă lucrul, se fac planuri și se pregătesc proiecte. Momentan se lucrează la un nou spectacol, în regia lui Cristian Ban, care va fi prezentat în curând. În același timp, se caută noi forme și metode de întâlnire cu publicul, se lucrează la proiecte adaptate la context, ieșiri din studio și reconectarea la oraș.

În curând va avea loc o premieră și la MiniREACTOR, un spectacol bazat pe textul scris în cadrul unui atelier de dramaturgie de o echipă părinte-copil. Și pentru că vara e perioada rezidențelor, sunt deschise două call-uri de participare la Fresh Start – rezidențe de creație pentru tineri absolvenți și Drama 5 –, rezidență de scriere dramatică.

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

12
/05
/21

„Conferința iraniană”, în regia lui Bobi Pricop (13 mai), „Iepurele alb, iepurele roșu / White Rabbit, Red Rabbit” (14 și 15 mai) și „Mici crime conjugale”, un spectacol de Mariana Cămărășan și Amalia Florina Iorgoiu (16 mai), sunt premierele săptămânii de la TNRS - Sala Mare.

12
/05
/21

Editura Frontiera anunță apariția unui titlu de excepție: „Haiku siberian”, un roman grafic lituanian despre deportarea în Siberia a unui băiețel, Algis, împreună cu familia sa. Scris de Jurga Vilė și ilustrat de Lina Itagaki, romanul a impresionat lumea europeană a cărții încă de la apariția sa, în 2017.