Reactor privește spre viitor
https://www.ziarulmetropolis.ro/reactor-priveste-spre-viitor/

După şapte ani de activitate, Reactor începe o nouă etapă, centrată pe tema viitorului.

Un articol de Liliana Matei|11 aprilie 2021

Începutul de an a fost dedicat Retrospectivei 7, o privire de ansamblu asupra celor patru direcții principale ale spațiului, așa cum s-au conturat ele în cei șapte ani de proiecte culturale și în urma întâlnirilor cu numeroși și diverși creatori de teatru.

Prima direcție – dramaturgia contemporană – este concretizată la Reactor atât prin proiecte specifice, cum ar fi rezidența de scriere dramatică Drama 5, care se desfășoară anual începând cu 2016, cât și prin modul de abordare a producțiilor de teatru.

Direcția a doua – teatrul documentar (istorii personale, istorii colective) – acoperă interesul pronunțat al artiștilor asociați spațiului de a reflecta teatral evenimente semnificative din istoria recentă, bazate atât pe documentare obiectivă, a faptelor, cât și pe una subiectivă, a raportării personale la evenimente.

Al treilea focus a fost despre experimentul artistic, despre ce mai poate însemna el în teatru azi și cum se pot căuta forme noi fără să se piardă legătura cu publicul, iar al patrulea calup de evenimente a urmărit teatrul pentru copii, reprezentat la Reactor de platforma MiniREACTOR, care a luat naștere odată cu fratele lui mai mare și în cadrul căreia se regăsesc aceleași principii și direcții.

Acum, Reactor ajunge într-o nouă etapă, una în care toate aceste direcții vor fi duse cu un pas mai departe. În următorii ani, la Reactor se va explora tema viitorului – ce ne proiectăm, ce sperăm, ce frici ne produce ideea de viitor, pornind de la momentul prezent, și cum putem gândi soluții pentru cele mai pesimiste dintre predicții.

După șapte ani în care artiștii colaboratori ai spațiului au încercat să își înțeleagă trecutul, atât pe cel personal cât și pe cel colectiv, a devenit necesară posibilitatea imaginării viitorului. Această nevoie se făcea simțită chiar dinainte de pandemie, dar ultimul an, obligând la răgaz și regândire, a amplificat cu siguranță interesul pentru temă.

Așadar, la Reactor se continuă lucrul, se fac planuri și se pregătesc proiecte. Momentan se lucrează la un nou spectacol, în regia lui Cristian Ban, care va fi prezentat în curând. În același timp, se caută noi forme și metode de întâlnire cu publicul, se lucrează la proiecte adaptate la context, ieșiri din studio și reconectarea la oraș.

În curând va avea loc o premieră și la MiniREACTOR, un spectacol bazat pe textul scris în cadrul unui atelier de dramaturgie de o echipă părinte-copil. Și pentru că vara e perioada rezidențelor, sunt deschise două call-uri de participare la Fresh Start – rezidențe de creație pentru tineri absolvenți și Drama 5 –, rezidență de scriere dramatică.

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și pe cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.