“Realitatea din spatele imaginii”: programe pentru adolescenți în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului
https://www.ziarulmetropolis.ro/realitatea-din-spatele-imaginii-programe-pentru-adolescenti-in-expozitia-marturii-frescele-manastirii-argesului/

În februarie, Muzeul Naţional de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenţi cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveştilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noţiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]

Un articol de Andrada Văsii|22 februarie 2013

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.

 

“Realitatea din spatele imaginii”

 

Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab și contemporanii săi moda pentru a-și construi și modifica imaginea, folosindu-se de aparențe și iluzie?

Dar culorile? Erau ele folosite doar pentru a încânta ochii privitorului sau erau și purtătoare de mesaje ascunse?

După ce criterii își modelau liderii din trecut imaginea lor publică și cum s-a transmis această imagine până astăzi? Mascau oare imaginea publică și titlul lor nobiliar o altă realitate și anumite secrete pe care aceștia nu le doreau dezvăluite?

 

Răspunsurile la aceste întrebari, și nu numai, le puteți afla participând la programul “Realitatea din spatele imaginii”, mai mult decât o simplă vizită într-o expoziție.

Fiecare întâlnire de la Realitatea din spatele imaginii se desfășoară sub forma unei vizite active în expoziție, urmată de un atelier de creație în care participanții vor recrea și decora o piesă vestimentară din garderoba principilor de acum 500 de ani.

 

Întâlnirile de la Realitatea din spatele imaginii au loc astfel:

 

  • Sâmbătă, 23 februarie 2013, ora 12:00: program pentru tineri de 13-14 ani (clasele VII – VIII)
  • Duminică, 24 februarie 2013, ora 12:00: program pentru tineri de 15-19 ani (clasele IX – XII)
  • Duminică, 24 februarie 2013, ora 15:00: program pentru tineri de 15-19 ani (clasele IX – XII)

 

 

Durata aproximativă a programului Realitatea din spatele imaginii  : 2 ore

Preț bilet: 7 lei/ persoană

Participarea se face numai pe baza de înscriere, în limita locurilor disponibile, prin telefon la 021.313.30.30, interior 876, sau prin e-mail la [email protected] până vineri, 22 februarie, ora 14:00.

 

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş.

 

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii de echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, frescele – care reprezintă mai puţin de 5% din decoraţia murală originară a bisericii –  au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.

 

Expoziţia este deschisă până pe 26 mai 2013.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.

11
/09
/16

Viața în Giulești va fi tema unei instalații-eveniment de artă comunitară contemporană la Muzeul Culturii Romilor din Drumul Săbăreni 101-125. Evenimentul va avea loc pe 16 septembrie, de la ora 19.00.

10
/09
/16

Festivalul Internațional de fotografie Bucharest Photofest se va desfășura între 10 şi 20 septembrie, organizat de Grupul Filos, se desfăşoară în câteva locuri din Bucureşti, între care şi Teatrul Naţional din Bucureşti, în foaierul nou deschis, dinspre Bulevardul Carol.

09
/09
/16

Noaptea Albă a Galeriilor, proiect inițiat și organizat de Asociația Ephemair, prezintă pe 30 septembrie, în cadrul celei de-a zecea ediții, expoziții și evenimente dedicate artei contemporane, în galerii de artă, spații alternative, huburi creative și ateliere de artist din zece orașe – alături de București, la NAG#10 vor participa în acest an Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

12
/08
/16

6 artiști și 6 artizane își expun creațiile în Bastionul Țesătorilor din Brașov până pe 30 august. Proiectul „Războaie în Bastionul Ţesătorilor” facilitează și promovează creația unor lucrări de artă contemporană care să integreze tehnica ţesutului la război din zona Branului, element de patrimoniu imaterial.