Reanimating Nature: Petrecerea Animest.15 se transformă într-o amplă acțiune de plantare
https://www.ziarulmetropolis.ro/reanimating-nature-petrecerea-animest-15-se-transforma-intr-o-ampla-actiune-de-plantare/

Prima ediţie Animest desfăşurată în mediul online debutează cu o provocare offline lansată iubitorilor de film de animaţie din Bucureşti. Sâmbătă, pe 7 noiembrie, începând cu ora 10 dimineaţa, echipa festivalului invită spectatorii să se alăture unei ample acţiuni de plantare, organizate în zona Giuleşti Sârbi.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Un dar oferit de cel mai mare eveniment autohton dedicat filmelor de animație orașului București – gazda Animest de-a lungul a 14 ediții, plantarea celor 1000 de puieți reprezintă o invitație adresată publicului de a reevalua relația cu mediul înconjurător, contribuind la procesul de regenerare a spațiului verde din capitală. Bucureștenii interesați să se alăture inițiativei sunt rugați să se înscrie pe lista de voluntari, prin intermediul formularului online: https://forms.gle/WPfpwaS926U6tQD5A. Evenimentul este susținut de Aqua Carpatica, iar numărul locurilor disponibile în echipa de plantare este limitat. 

Devenite deja tradiție, petrecerile organizate în preajma fiecărei noi ediții Animest pregăteau Bucureștiul pentru cea mai mare sărbătoare dedicată filmului de animație. Atmosfera de festival se instala odată cu primele seri cu proiecții de film, primele întâlniri de la care nu lipseau spectatorii fideli, membrii echipei Animest, jurnaliștii, partenerii și artiștii invitați. Orașul devenea locul de joacă al personajelor fantastice, iar poveștile se pregăteau să cucerească rând pe rând marile ecrane. 2020 a apăsat butonul de pauză, reușind să dea o nouă formă festivalului și aducând cu el o lecție foarte importantă: fără să conștientizăm, aproape fiecare acțiune a noastră afectează mediul înconjurător, așa că e de datoria noastră să încercăm să reevaluăm acest aspect. Perioada în care străzile marilor orașe ale lumii au fost pustii a reprezentat un adevărat restart pentru fauna și flora urbană, iar acesta nu este decât încă un indiciu că vechiul nostru stil de viață este dăunător mediului în care trăim. În acest sens, petrecerea de warm-up Animest se mută anul acesta în mijlocul naturii, iar participanții sunt invitați să intre în atmosfera de festival participând la o amplă acțiune de plantare, în condiții de siguranță sporită. Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie pe toată durata acțiunii, participanții având obligativitatea de a păstra distanțarea și a de a respecta întocmai recomandările organizatorilor privind modalitatea de plantare. 

Evenimentul Reanimating Nature, un prim pas pe care Animest îl face către a deveni un festival sustenabil, este sprijinit de Aqua Carpatica – o sursă de inspirație pentru trofeele Animest.15. La prima ediție online a festivalului, statuetele oferite câștigătorilor la Gala de premiere, difuzată live pe pagina de Facebook a festivalului, vor fi realizate din sticle de plastic și vor putea fi admirate în cadrul expoziției dedicate celor 100 de ani de animație românească, singurul eveniment offline din programul festivalului, găzduit de Rezidența BRD Scena9.

,,Cred că devine din ce în ce mai clar faptul că Pământul este o resursă epuizabilă. Consumăm conținutul și îi aruncăm ambalajul fără să ne preocupe unde ajunge, sub ce formă se întoarce înapoi la noi și în cât timp.  Numărul de materiale plastice care poluează planeta se află într-o creștere îngrijorătoare, înlocuind, printre altele, specii de păsări și viața subacvatică. Mă bucură că Trofeul Animest în 2020 susține și promovează reciclarea creativă’’, subliniază autoarea trofeelor, Cristina Milea (Șarlatan),  scenografa distinsă anul acesta cu Premiul UNITER.

Festivalul Internațional de Film de Animație Animest va avea loc în perioada 9-15 noiembrie, online, pe platforma de streaming a festivalului. Programul, biletele și abonamentele cu acces nelimitat la filmele din programul festivalului sunt disponibile pe www.animest.ro

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

11
/10
/21

Călătoria documentarelor KineDok prin țară va continua și în lunile ce urmează, oferind publicului din diferite orașe acces la câteva dintre cele mai captivante filme realizate în ultimii ani, ce vor fi însoțite de dezbateri cu specialiști din domeniile prezentate.

06
/10
/21

HBO Max a anunțat lansarea serviciului de streaming în 27 de teritorii în prima fază a extinderii în Europa. În completarea celor 20 de teritorii deja confirmate, urmează a fi live în alte șapte țări în 2022 - Olanda, Turcia, Grecia, Islanda, Estonia, Letonia și Lituania.

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.